- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Телевизија „РТ ДЕ“ лиценцирана у Србији, има право да се емитује у 33 европске земље

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова подсетила је Немачку да је канал „РТ ДЕ“ био лиценциран у Србији, те да је према Европској конвенцији о прекограничној телевизији могао да емитује програм у 33 европске земље, укључујући Немачку.
Захарова је тим речима одреаговала на изјаву портпаролке Министарства спољних послова Немачке Андрее Засе која тврди да се случајеви са „РТ ДЕ“ и „Дојче веле“ никако не могу поредити. Према њеним речима, емитовање РТ ДЕ забранио је независни немачки орган за надзор медија, те немачка Влада с тим нема везе. Такође је додала да „РТ ДЕ“ није имао лиценцу, док је „Дојче веле“ радио са лиценцом и легално.

„Питам се да ли се у Берлину праве или стварно не разумеју? Хајде да поновимо. Канал 'РТ ДЕ' је лиценциран у Србији. Према Европској конвенцији о прекограничној телевизији, емитовање програма РТ ДЕ је могуће на територији 33 европске земље, укључујући Немачку“, написала је Захарова на Телеграму.

Она је подсетила да је „РТ ДЕ“ емитовао програм из Москве, а не из Берлина.

„Какве везе Немачка има с тим? Или Влада Немачке сматра да држи лиценцу и за цео немачки језик? Нисам сигурна да су Аустрија и Швајцарска у току са оваквим преокретом ситуације“, констатовала је портпаролка.

Подсетимо, у оквиру реципрочних мера објављених 2. фебруара као одговор на непријатељске кораке Немачке да забрани сателитско и друго емитовање телевизијског канала на немачком језику „РТ ДЕ“, Москва је затворила дописништво немачке радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ у Руској Федерацији.
Штанд телевизије РТ на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Удружење новинара Србије: Забрана РТ у Немачкој — немушта цензура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала