- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев послао Немачкој „списак жеља“ у вези војне помоћи; Берлин: Поведите рачуна о реторици

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
Украјина је послала Немачкој списак у коме је навела шта све жели да добије у оквиру војне помоћи, објавила је немачка агенција ДПА на Твитеру. Из Берлина поручују Кијеву да буде уздржан по питању испорука оружја.

„Украјина се дуго жалила да јој Немачка не пружа војну подршку која јој је потребна у конфронтацији са Русијом. Сада је послала списак жеља у Берлин“, наводи агенција.

Након тога се огласила председница комитета Бундестага за одбрану Мари-Агнес Штрак-Цимерман, која је истакла да би Украјина требало да се придржава „умереније реторике“ када захтева од Немачке испоруке оружја.

„Ја одлично разумем да Кијев под тензијом због претњи руске војске, али су ми несхватљиви константни вербални напади украјинске стране на наш рачун“, појаснила је она, преноси „Велт“.

Немачка политичарка је подсетила да је Немачка последњих година из осећаја одговорности и пријатељства пружала Украјини велику помоћ.
„Стога у жару емоционалне борбе украјински представници не треба да мешају своје и туђе“, поручила је Штрак-Цимерман.
Недавно је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио да је „непријатна“ одлука Немачке да у актуелној ситуацији пошаље Украјини 5.000 шлемова, истакавши да „Немачка несумњиво може више да уради“.
Раније су немачки канцелар Олаф Шолц и министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавили да су испоруке оружја у Украјини неприхватљиве. Са друге стране, Кијев жели да Немачка испоручи Украјини војне бродове и савремен системе ПВО, а питање испоруке наоружања остаје на дневном реду у односима са Немачком, рекао је у јануару амбасадор Украјине у Берлину Андреј Мељник.
Берлин после протеривања дипломата: Желимо добре односе, Русија сама бира - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
СВЕТ
Берлин: На страни смо Кијева, али испоруке оружја не би биле од помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала