- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нема му равног: Руска војска демонстрирала снагу најновијег система „Корнет“ у Белорусији

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаПротивтенковски ракетни систем "Корнет Д1" током војних вежби "Центар 2019"
Противтенковски ракетни систем Корнет Д1 током војних вежби Центар 2019  - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
Руске јединице које учествују у војним вежбама „Савезничка одлучност“ у Белорусији показале су снагу најновијег противтенковског система „Корнет“, јавља телевизија „Звезда“.

У погледу способности пробијања оклопа и домета „Корнет“ нема аналога у свету. Сви страни конкуренти, укључујући амерички систем „Џавелин“, заостају за руским системом по свим кључним параметрима, наводи се у чланку.

Без обзира на то колико је јак оклоп тенкова противника, практично немају шансу да преживе након сусрета са „Корнетом“, додаје аутор.
Оператор противтенковског система Максим Смирнов савладао је руковање системом након свега неколико часова обуке.
„У тренутку лансирања ракете ја управљам и посматрам кроз нишан. Настављам да контролишем ракету и видим уништавање мете“, каже он.
На полигону „Брестски“ у Белорусији „Корнети“ су се већ показали током великих маневара борбене координације јединица руских и белоруских оружаних снага. Лансирање је пратио лично министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Током вежбе све мете су успешно погођене.
„Систем је опремљен различитим врстама муниције. Може да гађа оклопна возила и друге противничке мете. Постоји и муниција предвиђена за уништавање утврђења противника“, рекао је командант противтенковског вода Данил Гајфулин.
Затим на сцену ступа најновије десантно борбено возило – БМД-4, наоружано противтенковским ракетама „Аркан“. На оператору је само да одабере мету, све остало функционише аутоматски.
Најновији електронски систем за навођење омогућава да ракета не скрене са путање. Он ће довести ракету до назначене тачке чак и уколико противник употреби димну завесу.
Подсетимо, у току је провера снага за реаговање Савезне државе Русије и Белорусије. Она се одвија у две етапе. У првој етапи (до 9. фебруара) биће прераспоређене и створене групе трупа на територији Белорусије. У другој етапи (од 10. до 20. фебруара) одржаће се заједничке вежбе „Савезничка одлучност 2022“, у оквиру којих ће бити одрађено сузбијање и одбијање спољне агресије, као и супротстављање тероризму и заштити интереса Савезне државе.
Јуришни авион Су-25СМ3 на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Руски „сухоји“ прелетели 7.000 километара и приземљили се у Белорусију /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала