- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нова апликација лоцира нестале псе помоћу отисака носа

CC0 / /
 - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
Jedan љубитељ паса у Великој Британији измислио је апликацију која може да пронађе несталог пса третирајући његов нос као отисак прста.
Британац Бредли Вотсон дошао је на ову идеју док је гледао полицијска хапшења на телевизији. Вотсон је видео како полицајци користе отиске прстију да ухапсе криминалце и закључио је да се иста идеја може применити на псима. За Британца, који је приметио пораст крађа паса током пандемије короне, ово је био подстицај за апликацију „Смарт снут“ .

„Биометрија на носу пса се не мења од првог дана до угинућа – тако је настала идеја“, рекао је Вотсон за лист „Сафолк њуз“.

Фотографија носа пса може се учитати у његову базу података помоћу камере телефона. Свако може да користи апликацију, али власници који желе да региструју кућног љубимца са именом и подацима за контакт морају да плате малу годишњу накнаду, преносе британски медији.
Ако неко пронађе пса, може да скенира његов нос кроз апликацију. Власник ће добити упозорење да је његов љубимац лоциран и онда може да комуницира путем е-поште са том особом.
Власници такође могу променити статус свог пса у „Нестао“. Ако неко постави нос свог пса, појавиће се детаљи власника.
„Смарт снут“ тренутно има 2.000 претплатника након лансирања пре осам недеља, a Бредли Вотсон тражи да полиција стане иза технологије која би спречила крађу паса. У Великој Британији пси морају да имају микрочип, мали уређај уграђен у кожу животиње који може да се скенира за информације. Међутим, Вотсон каже да је његова апликација боља алтернатива јер се чип може „извући“.
Пас расе померанац - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
ДРУШТВО
Кућни љубимци постају озбиљан бизнис у Србији: 4.000 евра за померанца
Пас - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
ДРУШТВО
Колико речи пас може да разуме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала