- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руска лекарка објашњава зашто је опасна конзервисана храна

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаСупермаркет у Москви
Супермаркет у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
Употреба конзервисане хране може довести до повишеног крвног притиска, а такође може утицати на развој рака, упозорила је руска лекарка, нутрициониста Елена Соломатина.
Према њеним речима, индустријски конзервисана храна може да садржи потенцијално опасан прехрамбени адитив – натријум бензоат. Ако организам буде добијао ту супстанцу у превеликим количинама, јавља се ризик од развоја малигних тумора, упозорава лекарка.

„Спровођена су истраживања која су показала везу између појаве онколошких болести и количине унетог бензоата. Важно је имати на уму количину поједене конзервисане хране“, истиче Соломатина.

Како је додала, домаћа конзервисана храна садржи безопасније додатке, али и са њом треба бити на опрезу због соли коју садржи.
„Конзервирана храна садржи много соли, али мало ко размишља о томе и ограничи се на комадић краставца или парадајза када отвори теглу. Прекомерни унос соли задржава течност у телу, односно може изазвати повишен притисак код људи који су томе склони, па чак и хипертензивну кризу“ појаснила је Соломатина.
Поред тога, со може пореметити метаболизам и изазвати отоке.
Колач и кафа - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РУСИЈА
Може ли кафа да се пије током оброка – шта кажу руски лекари
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала