https://sputnikportal.rs/20220205/ruska-lekarka-objasnjava-zasto-je-opasna-konzervisana-hrana--1134020592.html
Руска лекарка објашњава зашто је опасна конзервисана храна
Руска лекарка објашњава зашто је опасна конзервисана храна
Sputnik Србија
Употреба конзервисане хране може довести до повишеног крвног притиска, а такође може утицати на развој рака, упозорила је руска лекарка, нутрициониста Елена... 05.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-05T12:33+0100
2022-02-05T12:33+0100
2022-02-05T13:38+0100
магазин
друштво
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/05/1134020567_0:209:3073:1937_1920x0_80_0_0_c017d6cbf35021ff34f2bd601fabcb4b.jpg
Према њеним речима, индустријски конзервисана храна може да садржи потенцијално опасан прехрамбени адитив – натријум бензоат. Ако организам буде добијао ту супстанцу у превеликим количинама, јавља се ризик од развоја малигних тумора, упозорава лекарка.Како је додала, домаћа конзервисана храна садржи безопасније додатке, али и са њом треба бити на опрезу због соли коју садржи.Поред тога, со може пореметити метаболизам и изазвати отоке.
https://sputnikportal.rs/20220202/moze-li-kafa-da-se-pije-tokom-obroka--sta-kazu-ruski-lekari-1133892061.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/05/1134020567_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_3f21e9335302f7ef074b9aa1d2bd31fb.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
магазин, друштво
Руска лекарка објашњава зашто је опасна конзервисана храна
12:33 05.02.2022 (Освежено: 13:38 05.02.2022) Употреба конзервисане хране може довести до повишеног крвног притиска, а такође може утицати на развој рака, упозорила је руска лекарка, нутрициониста Елена Соломатина.
Према њеним речима, индустријски конзервисана храна може да садржи потенцијално опасан прехрамбени адитив – натријум бензоат. Ако организам буде добијао ту супстанцу у превеликим количинама, јавља се ризик од развоја малигних тумора, упозорава лекарка.
„Спровођена су истраживања која су показала везу између појаве онколошких болести и количине унетог бензоата. Важно је имати на уму количину поједене конзервисане хране“, истиче Соломатина.
Како је додала, домаћа конзервисана храна садржи безопасније додатке, али и са њом треба бити на опрезу због соли коју садржи.
„Конзервирана храна садржи много соли, али мало ко размишља о томе и ограничи се на комадић краставца или парадајза када отвори теглу. Прекомерни унос соли задржава течност у телу, односно може изазвати повишен притисак код људи који су томе склони, па чак и хипертензивну кризу“ појаснила је Соломатина.
Поред тога, со може пореметити метаболизам и изазвати отоке.