- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Снежни бункери и падање у кому: Како се загрејати током зиме на животињски начин

CC0 / Pixabay / Царски пингвини
Царски пингвини - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
Током зимског периода људи имају више опција да се утопле. Са друге стране, животиње морају да се снађу у дивљини и пронађу начин да им буде топло.
Животиње, при том, на креативне начине преживљавају хладноћу.

Нагињање уназад

Уз то што имају специјалан циркулаторни систем у својим ногама и перајима, царски пингвини се често нагињу уназад ослањајући се на пете како би издигли прсте са леда.
Њихови репови клинастог облика им пружају стабилност, док ризик од губљења топлоте не постоји јер крв не циркулише кроз њихово репно перје.

Повећање нивоа глукозе у крви

Неки водоземци и гмизавци, као што је европски зидни гуштер, имају могућност да повећају ниво глукозе у крви током хладнијих месеци, тако да се смртоносни ледени кристали неће формирати и пробушити њихове крвне судове.
Овај процес је обрнут како температура расте.

Стварање антифриза

Дрвена жаба са Аљаске и друге врсте подижу хибернацију на сасвим нови ниво: њихова тела се заледе у току зиме! Тело акумулира уреу и глукозу у крви која делује као антифриз и спречава залеђивање њихових ћелија и дехидратацију.
CC0 / Pixabay / Према научницима, жабе су у основи мртве — док не дође пролеће.
Жаба - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Према научницима, жабе су у основи мртве — док не дође пролеће.
Међутим, сви процеси у телу (укључујући срчане и мождане функције) се заустављају у том периоду. Према научницима, жабе су у основи мртве — док не дође пролеће, температура порасте, а жабе поново оживе.

Грађење снежних бункера

Укопавање у сабијени снег заробљава ваздух и ствара изоловани џеп, баш као што игло функционише. Леминзи и остале мале животиње граде систем тунела како би остале заштићене од ветра, снега и предатора.

Падање у кому

Научници су раније сматрали да слатководне корњаче падају у кому током хладних зима, али студија из 2013. године открива да гмизавци и даље одговарају на стимулусе.
CC0 / pixabay / Корњаче доводе себе на границу потпуне коме.
Корњача - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Корњаче доводе себе на границу потпуне коме.
Корњаче доводе себе на границу потпуне коме, успоравају свој метаболизам и гасе своје органе до повратка топлијих дана.

Збијање и дрхтање

Летеће веверице знају да су гужве заиста добар начин да поделе топлину. Оне се окупљају током зиме у велика гнезда — „комуне“. Ове комуне понекад чини и преко 12 јединки које се збијају како би се утоплиле. Друге животиње дрхте како би се угрејале, баш као и ми.
CC0 / pixabay / И пчеле зими дрхте.
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
И пчеле зими дрхте.
И нису само топлокрвне животиње те које дрхте — пчеле се ради топлоте такође збијају и дрхте вибрирајући мишиће за летење, док задржавају крила мирним.

Само настави да летиш

Неке птице, попут велике чиопе, путују у топлије крајеве током зимског периода. Студија је открила да су чиопе у стању да остану у ваздуху и по шест месеци истовремено не додирујући земљу, опстајући на ваздушном планктону — мешавини малих инсеката, бактерија и спора који се налазе у ваздуху.

Стварање резерви масти

Неке животиње једу више у летњим месецима како би могле да складиште масноћу за зиму. Дебелорепи патуљасти лемур, користи реп као складиште, како му само име говори. Он тако повећава телесну тежину за чак 40 процената.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНеке животиње једу више у летњим месецима како би могле да складиште масноћу за зиму.
Прстенорепи лемур - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Неке животиње једу више у летњим месецима како би могле да складиште масноћу за зиму.
Иако живи на Мадагаскару где су температуре и током зиме високе, овај лемур мирује током зиме, избегавајући сушни период.

Дубок сан

За разлику од осталих животиња које спавају зимски сан, северноамерички црни медведи имају посебну способност да успоре метаболизам без драматичног пада телесне температуре. Шта је боље од удобне дремке у хладном зимском дану?

Крађа топлоте

У процесу који се назива клептотермија, гмизавци попут туатаре краду телесну топлоту животиња потпуно других врста. Током једног истраживања, примећено је да су животиње ноћу улазиле у гнезда морских птица док су власници још били код куће како би могле имати користи од веће телесне температуре птица.

Ослањање на људе

Мачке које су се нашле на хладноћи склониште често траже под аутомобилима јер су мотори примамљив извор топлоте (зато увек проверите пре него што стартујете аутомобил зими).
CC0 / Pixabay / Топлије је код аутомобила.
Мачка на точку аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Топлије је код аутомобила.
Мања створења такође зими улазе у домове како би искористили топлоту унутар зидова.

Мекана изолација

Уобичајено је да многе животиње, од домаћих паса до дивљих рисева, имају гушће крзно као додатну изолацију. Лакше је густо крзно добити него га се решити — створења попут америчког лоса морају да регулишу зимске капуте када температуре порасте, пренео је портал „Орка“.
Коњ Јакутија - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Играрије на „дебелом минусу“: Како то раде животиње руске Јакутије /видео/
Мачка на изложби Кошарики шоу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
ДРУШТВО
Украјински мачор преживео получасовно „прање“ у веш машини /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала