- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Чарлс Дарвин је „украо“ теорију еволуције од колеге природњака?

CC0 / / Чарлс Дарвин
Чарлс Дарвин - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Дарвинова теорија еволуције сматра се фундаменталним концептом у науци, али др Мајк Сатон верује да то није ништа друго до дрски покушај да се копира рад колеге природњака.
Енглески биолог Чарлс Дарвин сматра се једном од најутицајнијих личности у људској историји због свог рада на еволуцији, у којем је указао да су све врсте живота потекле од заједничких предака и еволуирале природном селекцијом.
У својој новој књизи „Научна превара: Дарвинов плагијат теорије Патрика Метјуа“ Сатон истиче сличности између Дарвинове књиге „О пореклу врста“ и Метјуове књиге „О поморском дрвету и арборикултури“, преноси међународни Спутњик.

„Ово је највећа научна превара у историји. Дарвин је 1859. поновио теорију еволуције природном селекцијом у претходној публикацији Патрика Метјуа из 1831. Метју је први сковао ту фразу да објасни теорију коју је назвао природним процесом селекције. Дарвин је схватио да нема другог избора него да користи исте речи, па је то назвао процесом природне селекције. Промешао је речи и надао се да то нико неће приметити“, рекао је др Сатон.

Треба напоменути да су тврдње о плагијату изношене против Чарлса Дарвина и раније, али књига др Сатона садржи оно што он назива новим „доказима“ крађе. Као прво, аутор пише да су замисао Патрика Метјуа читали и прегледали Дарвинови пријатељи и колеге, док је сам славни биолог прочитао најмање пет публикација које је написао Патрик Метју. Ово је у супротности са изјавама Чарлса Дарвина, који је тврдио да није прочитао ниједно дело свог колеге природњака и сугерисао да ни он, ни очигледно „било који други природњак није чуо за ставове господина Метјуа“.
Још један „доказ“ који је навео др Мајк Сатон је писмо које је Дарвинова жена Ема наводно написала Патрику Метјуу. У њему она признаје да је теорија еволуције била његово „прво дете“, али ју је Дарвин неговао „као своје“.

„Писала је тврдећи да је Дарвин био превише болестан да би писао. Она каже: ‘Дарвин је лојалнији вашем првом детету него што сте ви били. Ако желите признање, ево – то је ваше дете“, каже Мајк Сатон.


Коментаришући књигу, професор Марк Грифитс са Универзитета Нотингем Трент рекао је да „докази” које је изнео др Сатон „убедљиво показују да је теорију еволуције први предложио Патрик Метју”. „Не постоји добар разлог да Метју не буде заслужан као зачетник теорије“, рекао је професор Грифитс.
Иначе, о сличностима између своје књиге и дела Чарлса Дарвина говорио је и сам Патрик Метју у писму објављеном у „Гарденерс хроникл“. Дарвин је одговорио признајући да је његов колега „дуги низ година предвидео објашњење које сам понудио о пореклу врста, под називом ‘природна селекција‘“, али као што је раније поменуто, Дарвин је нагласио да он и његове колеге нису били свесни Метјуовог рада. Понудио је извињење природњаку и обећао да ће му одати признање у наредним издањима његове књиге, што је и учинио.

„Он [Патрик Метју] је, међутим, јасно видео пуну снагу принципа природне селекције. У одговору на моје писмо, у потпуности признајући да ме је господин Метју предвидео, он је са великодушном искреношћу написао писмо које је садржало следећи одломак: ‘За мене је концепција овог закона природе дошла интуитивно као очигледна чињеница, скоро без напора концентрисаног размишљања. Господин Дарвин овде изгледа да има више заслуга у открићу него што сам ја имао; мени се то није чинило открићем. Чини се да је то разрадио индуктивним разумом, полако и са дужним опрезом да би се синтетички пробијао од чињенице до чињенице па надаље“, стоји у Дарвиновом делу „О пореклу врста“.

Une fleur (image d'illustration) - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Цвет стар 100 милиона година бацио сенку на Дарвинову „одвратну мистерију“ /фото/
Модел ДНК молекула - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Генетичари оповргли ставку из Дарвинове теорије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала