- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Британски контингент, Шеста флота у Јадрану: Шта се то спрема за БиХ /видео/

© ELVIS BARUKCICПрипадници ЕУФОРА и БиХ
Припадници ЕУФОРА и БиХ - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Британски контигент војника се у БиХ редовно појављује пред изборе, иако за то немају никаква овлашћења, под изговором да желе да спрече немире. Међутим, поред њих, дође и цивилна екипа обавештајаца, који су већ добро познати чак и грађанима, каже политиколог проф. др Ненад Кецмановић поводом најаве Британије да жели да појача војни ангажман у БиХ.
Евидентно је, каже наш саговорник, да се Америка све мање меша у прилике у БиХ и да је то подручје препустила ЕУ, односно Немцима. Ипак, САД не желе да им препусте сву контролу, те су своје прсте умешали и Британци као њихова продужена рука на Балкану.

„Британци сада наступају у вишеструкој улози и без обзира на међународно право, они ће послати свој контингент војника у БиХ, а за тај потез ће имати и подршку западних партнера. Занимљиво је и кретање 6. америчке флоте и њиховог носача авиона у Јадранском мору. То ме је подсетило на 1992. и на већ почетак рата у БиХ. Алија Изетбеговић је очекивао почетак рата што пре и тада је ушла 6. флота у Јадран па је он на више састанака говорио да интервенција почиње до 15. августа. Тако да ти маневри 6. флоте увек изазивају велика очекивања и пажњу, па на крају и страхове, каже Кецмановић.

Међутим, он сматра да то нема великог политичког значаја, јер мора да се постави питање — шта би то могло да буде толико важно и значајно да би авиони морали да полећу са носача авиона. Ако би се нешто и десило, то се, према мишљењу нашег саговорника, решава са много мањим снагама, јер треба да се подсетимо да се агресија на СР Југославију изводила из италијанске базе Авиано и да им није био потребан никакав носач авиона.

Aпел за спас БиХ — апел за спас његових твораца

Што се тиче најновијег „Апела за спас БиХ“ чији су потписници Стјепан Месић, Богић Богићевић и Васил Тупурковски, професор Кецмановић наводи да га је та вест, пре свега, насмејала, због тога што су та тројица кумовала распаду Југославије. Он подсећа да је Месић након распада у Сабору рекао да је „мисија обављена и да Југославије више нема“, Богићевић је у Словенији и Хрватској добио највиша државна признања, јер је подржао сецесију, а за Тупурковског кажу да је наводно после сваке седнице Председништва ишао у америчку амбасаду да их информише.

„Таква три човека која су учествовала у рушењу Југославије, сада се појављују са амбицијом да спасу ’Југославију у малом‘, а они би хтели јединствену грађанску државу. Ко и мало има увида у то шта се тамо дешава, зна да тамо нема никаквог јединства, БиХ је грађанска још мање, а и ово да је држава такође није самим тим што није суверена, већ је протекторат. Дакле, три основа на којима они граде ту кулу у ваздуху заправо не постоје. То је један донкихотовски подухват, објашњава он.

Њихови мотиви су, према речима нашег саговорника, вероватно да се врате на политичку сцену, а да сматрају да се се на тај начин најбоље препоручују.

Могуће одлагање избора у Федерацији БиХ?

Кецмановић додаје да је тренутно у БиХ најзначајније питање доношење изборног закона. Он сматра да он не може да буде донесен, зато што бошњачка страна не жели да га прихвати, јер уколико би то учинили, изгубили би их. „Хрвати не могу да дозволе да им опет Бошњаци изаберу неког попут Комшића, тако да су они најавили не добију ли засебну изборну јединицу, бојкотоваће гласање. Уколико остане стари изборни закон, то омогућава исти скандал по четврти пут“, сумира наш саговорник.
Он, међутим, скреће пажњу и на још једну варијанту, а то је могућност да се избори одложе и то само у Федерацији БиХ јер, како каже, Република Српска нема намеру да их пролонгира.
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РЕГИОН
Шмит: Избори у БиХ на јесен – са или без новог изборног закона
Избори у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РЕГИОН
Последња шанса пред изборе у БиХ – Америка и ЕУ у посебној мисији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала