- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће на тржишту Србије бити места за мале банке

© Depositphotos.com / LDProdПлаћање мобилним телефоном
Плаћање мобилним телефоном - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Генерални секретар Удружења банака Србије (УБС) Владимир Васић изјавио је да ће укрупњавање банака бити вишеструко корисно за клијенте, грађане и привреду.
Васић је за Политику, одговарајући на питање о променама на банкарском тржишту Србије у 2021. години, рекао да банке кроз улазак у веће системе унапређјују своје производе и услуге и да су богатија стручност којом располажу, као и кредитни капацитети.
"Веће банкарске групације сада могу да финансијски подрже много обимније пројекте, а такође и да се окрену специфичним врстама кредитирања, као што је улагање у енергетску ефикасност и зелене изворе енергије", навео је Васић.
Указао је да могућност банака знатно зависи и од приступа дугорочним изворима финансирања, како би рок финансирања био у складу са економским веком саме инвестиције.
Одговарајући на питање да ли ће на тржишту Србије уопште бити места за мале банке, Васић је рекао да је број банака на тржишту и даље велики, већи од оптималног и да је зато готово извесно да ће се тенденција консолидације наставити и у наредном периоду.
"У условима ниских каматних стопа и јаке конкуренције тржиште одређује који број банака је реалан и оптималан", нагласио је Васић. Додао је да ће, након неколико интеграција у протеклом периоду, укључујући ову годину, бити 21 банка на тржишту Србије.
Навео је да је, према подацима НБС, у првих 10 месеци 2021. године са добитком пословало 20 банака, док су четири пословале са губитком.
Оценио је да се, с обзиром на услове пословања, који нису били уобичајени, може рећи да су банке показале велику ефикасност, пренео је Танјуг.
Комерцијална банка - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
ЕКОНОМИЈА
У априлу спајање још две банке у Србији, смањиће се број пословница
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала