- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Које мрачне тајне крију зидине Михајловског дворца у Санкт Петербургу /фото, видео/

© Sputnik / Владимир ФедоренкоМихајловски дворац, Санкт Петербург
Михајловски дворац, Санкт Петербург - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Михајловски дворац је једно од најтајанственијих места у Санкт Петербургу. Саграђен је по налогу цара Павла I (1754-1801), који је у њему живео само 40 дана. Убијен је у овом дворцу који је обавијен романтичним и трагичним тајнама и легендама.
Павле је био син Петра III и Катарине Велике. Увек се бојао да ће неко покушати да га убије. Живео је у резиденцији руских монарха у Зимском дворцу, али је желео да сагради „безбедан“ дворац који ће бити окружен дубоким рововима. Међутим, то му није помогло.
Након његове смрти дворац је напуштен и постао је мрачно место у коме посетиоци и данас виђају мрачне сенке и необјашњиве појаве.
Радови на изградњи дврца су почели 1784. године, а дворац је завршен 1800. године.
У једној легенди о Михајловском дворцу се објашњава како је добио црвену боју фасаде која није својствена за архитектуру Санкт Петербурга. Према предању, Павле I је присуствовао балу на коме је била и Ана Лопухина којој је био наклоњен. Приликом плеса њој је испала рукавица коју јој је Павле подигао. Веома му се допала необична црвена боја рукавице која је подсећала на циглу. Рукавицу је послао архитекти како би у тој боји направио фасаду дворца.
Међутим, дворац Павлу није донео ни мира ни среће. Према предању, цар је предосетио каква ће му бити судбина и једне вечери, када је одлазио са вечере прошапутао је: „Шта год да буде то се не може избећи“. И убијен је.
© Sputnik / Олег МакаровМихајловски дворац Павла I, Санкт Петербург
Михајловски дворац Павла I, Санкт Петербург - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Михајловски дворац Павла I, Санкт Петербург
Након његове смрти дворац је напуштен, јер чланови царске породице нису желели да живе у њему. Михајловски дворац је и данас једно од најтајновитијих места у Санкт Петербургу које привлачи велики број туриста који се надају да ће открити његове тајне.
Јусуповски дворац у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Подкаст
Дворац у коме се догодио један од најмистериознијих злочина с почетка 20. века | Моја Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала