- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко поручио Западу: Боље не чачкајте Русију

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Белоруски лидер Александар Лукашенко сматра да у најскорије време не би могао да почне велики рат у Европи у случају оружаног сукоба против Украјине, између осталог, зато што Запад схвата ефикасност ОДКБ-а. Боље је не дирати Москву и Минск, поручио је председник.
Упитан током ексклузивног интервјуа за Јутјуб канал „Соловјов лајв“ да ли је могућ велики рат у Европи у случају конфликта са Кијевом, белоруски лидер је одговорио: „Не, превише лагодно живимо“.
„Комфор је веома важан. Када човек почне да мисли и мућне главом да ће сутра рат и да треба ићи у склониште, као што је било код нас у Белорусији...“, подсетио је председник.
У ситуацији са немирима у Казахстану „ОДКБ је показао да када се Запад тамо распореди и пошаље неке трупе овде, ми ћемо већ бити код Ламанша“, каже он, додајући да западне земље то „знају“.
Други разлог је успешна операција ОДКБ-а у Казахстану. Председник Белорусије је објаснио значај те организације.
„Њена вредност је у томе што смо показали колико смо снага имали, а да је било потребно – повећали бисмо те снаге. Преузели смо контролу над аеродромима, ми поред Алма Ате, а руски председник Владимир Путин у Нурсултану. Сада је јасно зашто су преузети. Не бисмо ишли тамо пешке“, објаснио је Лукашенко.
Шеф белоруске државе је напоменуо да би „у Европи било једноставније“.
„Зар они ово не виде? Зато и схватају да је бесперспективно ратовати против нас, пре свега са Русијом. Не причамо о неком нуклеарном и другом оружју. Али нас је боље не дирати. Не дирајте нас“, нагласио је председник.
С тим у вези, додао је да је мало вероватно да би Украјина ратовала против Русије и Белорусије, као што жели Запад.
Украјина никада неће ратовати против нас. Тај рат би трајао највише три до четири дана. Тамо нема ко да ратује против нас“, оценио је Лукашенко потенцијал украјинске војске.
Последњих месеци односи Русије и Запада постали су још напетији. Вашингтон и Брисел оптужују Москву за припрему „инвазије“ на Украјину и јачају своје присуство у Источној Европи. Русија је у више наврата одбацила оптужбе Запада.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
РУСИЈА
Лукашенко упозорава: Ко нагази „црвену линију“ Москве и Минска – добиће шта му следује!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала