- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Правници“ са Башчаршије у проблему: Ако укину одлуке Скупштине Српске, мораће да укину и Дејтон

© Фото : Радиотелевизија Републике СрпскеДефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске.
Дефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске. - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Ако Уставни суд БиХ прогласи неуставним захтеве за повратак надлежности РС, онда то значи да је и Дејтонски споразум неуставан, оцењује Милош Шолаја, професор Бањалучког универзитета, поводом најаве 15 заступника сарајевских странака да ће од тог суда тражити да се изјасни да ли су закони које је усвојила Скупштина Српске у складу са Уставом БиХ.
Милош Шолаја, професор упоредног права на Факултету у Бањалуци, каже да одлука овог суда не може ни на који начин да утиче на одлуке које је усвојила Народна скупштина РС.
„Ништа што је од надлежности које припадају РС пренето на заједничке институције БиХ није у складу са Дејтоном. Република Српска све што тражи јесте да јој се врате дејтонске надлежности, ништа више“, каже он.

Ако прогласе неуставним одлуке РС, мораће да укину и Дејтон

Ово што се тражи из Сарајева су, додаје, политичке игре бошњачких странака, јер рачунају на подршку међународне заједнице.

„Једини Устав који важи у БиХ је оно што пише у Дејтонском споразуму. А све друго што је насилно или под одређеним политичким и другим притисцима усвајано је неуставно, објашњава наш саговорник.

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара подсећа да је одлуком Уставног суда БиХ 2016. године одбијена апелација да одлуке тзв. високог представника у БиХ могу да буду амандмани на Устав БиХ.
„То значи да све наметнуте одлуке које РС сада жели да врати, нису уписане у Устав БиХ Дејтонског мировног споразума. Дакле, ово што РС ради је одбрана Устава БиХ и дејтонских надлежности које су добијене тим споразумом“, истиче Козомара.

Како правници са Башчаршије замишљају Српску

Из тог угла нема никаквог правног основа, наглашава он, да Уставни суд БиХ то уопште стави на дневни ред, али имајући у виду многе досадашње одлуке Уставног суда БиХ у коме седе три странца и два Бошњака, све може да се очекује.

„У Уставу БиХ пише да РС, односно ентитети имају право на свој Високи судски и тужилачки савет, на пример, и то што РС жели да формира то тело и своје судове је апсолутно у складу са Уставом БиХ. Дакле, ово што стиже из Сарајева је намерно и стално подгревање неспоразума и сукоба и новог политичког обрачуна против Срба и РС, закључује Козомара.

Према његовим речима, ни Бошњаци ни странци се гледано по Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму не питају шта ће РС да уради по питању својих надлежности, те стога нико не може ни да им забрани да их поврати, односно — ништа се не питају.
„То су неки нови правници са Башчаршије дали правно тумачење да када ви хоћете да уведете нешто што вам по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму припада, морате тражити сагласност Бошњака. С обзиром каква је сада атмосфера у БиХ, они нам не би дали сагласност да РС има и своје пекаре, а не нешто друго“, сигуран је наш саговорник.

РС наметнуто 338 одредби мимо Устава БиХ

Козомара напомиње да РС у захтевима за повратак надлежности не мења ниједну једину реч како је написано у Дејтонском споразуму, уз подсећање да је Српској до сада наметнуто 338 одлука и закона мимо Устава БиХ.

„У Уставу БиХ јасно пише да нама припада војска, фискална самосталност, судство, дакле, све оно што РС жели да поврати, напомиње он.

Парламент у Бањалуци усвојио је документе којима се дефинише процес враћања надлежности са БиХ на РС. Четири информације из области одбране, правосуђа, пореза и безбедности, те Декларација о уставним принципима иду пред владу, која има задатак да кроз законска решења уреди 140 закона, који ће бити предмет надлежности.
Након Закона о лековима, којим се кренуло у пренос надлежности са БиХ на РС, ово је други пакет којим се дефинише ова област.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала