- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прва летелица на свету са ракетама за лансирање уназад – стиже руски бомбардер Ту-160М

© Sputnik / Rostec / Уђи у базу фотографијаСтратешки бомбардер ракетни носач Ту-160М на аеродрому Казањске фабрике авиона
Стратешки бомбардер ракетни носач Ту-160М на аеродрому Казањске фабрике авиона - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Модернизовани стратешки бомбардер Ту-160М постаће први авион на свету са ракетама за лансирање уназад које ће моћи да пресрећу циљеве иза авиона, рекао је извор из авионске индустрије за РИА „Новости“ .
Први стратешки бомбардер – носач ракета Ту-160М, направљен од нуле, дебитовао је 13. јануара ове године, а лет је трајао око 30 минута.
Нови авион добио је модернизоване моторе, авионику, као и нове системе за контролу наоружања.

„На првом наново произведеном Ту-160М инсталиран је радар за осматрање уназад који ће омогућити летелици да за самоодбрану од ракета 'ваздух-ваздух', 'земља-ваздух' и ловаца употреби ракете са такозваним лансирањем уназад. У складу са ознакама циља репног радара бомбардера, такве ракете класе 'ваздух-ваздух' погађаће мете у задњој полусфери, односно оне које се налазе 'иза леђа' летелице“, рекао је саговорник агенције.

Такође се додаје да је „употреба радара за осматрање уназад на тешким бомбардерима најсврсисходнија, јер су то летелице са ограниченом способношћу маневрисања које можда неће успети да се на време окрену носом према противнику“.
На основној верзији Ту-160 не постоји репни радар.
Саговорник је прецизирао да ракете обратног старта могу да гађају мете и у предњој полусфери.
Како је данас саопштио министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров, модернизовани бомбардер Ту-160М биће предат Министарству одбране Русије до краја другог квартала након чега ће почети државна тестирања летелице.
Програм производње авиона Ту-160 у модернизованом облику Ту-160М покренут је одлуком председника Русије Владимира Путина. Авионе Ту-160М производи Казањска фабрика авиона (филијала фабрике „Тупољев“).
Стратешки бомбардер ракетни носач Ту-160М на аеродрому Казањске фабрике авиона - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Први лет обновљеног „Белог лабуда“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала