- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Велики скандал: Хрватска кованица евра је плагијат?

© Фото : Јутјуб/HRVATSKA NARODNA BANKA / CROATIAN NATIONAL BANKХрватска кованица евра
Хрватска кованица евра - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Комисија за новац Хрватске народне банке (ХНБ) саопштила је данас да проверава да ли је један од награђених аутора на хрватској кованици од једног евра неовлашћено користио туђе фотографије у свом дизајну, пошто је у петак у Загребу представљено како ће изгледати нове еврокованице, јавио је ХРТ.
Из хрватске владе су поручили да је конкурс водила Комисија за новац ХНБ и да су сви такмичари морали да приложе изјаву којом гарантују да су власници ауторских права.
"Комисија за новац хитно је приступила провери идејног решења хрватске стране еурокованице с мотивом куне. По завршеној провери, Комисија ће о својој одлуци информисати јавност", одговарају из ХНБ-а.
Аутор победничког решења Стјепан Прањковић још се није огласио, али јесте шкотски фотограф који је, како преноси портал Индекс, рекао да га нико није контактирао везано за ту фотографију и да је очито то куна с његове фотографије.
На седници Националног већа за увођење евра као службене валуте у Хрватској, одржаној у петак, представљено је како ће изгледати кованице евра.
На кованицама од 50,20 и 10 центи је лик Николе Тесле.

"На кованицама евра и цента који ће бити у оптицају у Хрватској и осталих 19 земаља чланица европодручја наћи ће се дизајн мотива који ће представљати Хрватску, а влада је закључком потврдила да су мотиви: хрватска шаховница, географска карта Републике Хрватске, куна, лик Николе Тесле и писмо глагољица", рекао је премијер Андреј Пленковић, који је председавао седницом, преноси Индекс.

Националним планом замене хрватске куне евром, који је влада донела у децембру 2020 предвиђен је одабир мотива и њихова графичка решења за хрватске еврокованице, а Хрватска народна банка је одређена као институција која ће организовати набавку новчаница и кованог новца евра.
За разлику од банкнота евра, које су једнаке у свим чланицама еврозоне, ковани новац евра и цента има обележја земље која га је издала, при чему су на наличју приказани национални симболи те земље, пренео је Танјуг.
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Хрватска присваја Теслу: На кованици са шаховницом лик српског научника /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала