- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Могућ напредак по питању статуса Донбаса

© REUTERS / POOLАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да ће Украјина бити спремна да крене напред по питању специјалног статуса Донбаса ако се пронађе правилан редослед примене Минских споразума, изјавио је државни секретар САД Ентони Блинкен на конференцији за новинаре после састанка Енергетског савета ЕУ-САД.
„У Споразумима се говори о посебном статусу Донбаса и мислим да ће Украјинци с временом бити спремни да крену напред“, рекао је он.
Он је додао да су САД и Украјина уједињене у перцепцији Минских споразума као пута за решавање сукоба на истоку земље. Према његовим речима, Кијев има савестан став према испуњавању споразума, „што се не може рећи за Русију“.

Војна помоћ Украјини

Државни секретар је додао да америчка администрација активно ради са Конгресом и страним савезницима на повећању војне помоћи Украјини.
„Настављамо да блиско сарађујемо са Конгресом, као и са савезницима и партнерима, како бисмо значајно повећали обим помоћи Украјини и помогли јој да се припреми за одбрану“, рекао је амерички дипломата. Он је подсетио да је Вашингтон прошле године Кијеву обезбедио војну помоћ вредну 650 милиона долара.
„Дали смо савезницима дозволу да снабдевају (Кијев војном) техником америчке производње. Распоредили смо (додатне) снаге (у Европи) и ставили друге (јединице) у стање повећане готовости како бисмо ојачали источно крило НАТО-а“, истакао је Блинкен.

Дијалог са Русијом

Блинкен је додао да су Сједињене Америчке Државе и Европска унија посвећене наставку дијалога са Русијом о безбедносним питањима од заједничког интереса.
„Настојимо да наставимо суштинске дискусије са Русијом о безбедносним питањима од заједничког интереса. Дипломатски пут је јасан“, рекао је Блинкен.
Истовремено, он је нагласио да су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници „спремни на стварне и дубоке последице уколико Русија настави агресију на Украјину“. Према његовим речима, Вашингтон је спреман и да уведе санкције ако ситуација око Украјине ескалира.
„Развили смо план за брз и снажан одговор који ће изазвати огромне трошкове руској економији и финансијском систему, укључујући санкције и значајна ограничења извоза. То ће имати дугорочан утицај и лишити Русију технологија које су јој потребне у кључним секторима. И блиско сарађујемо са Европском унијом у припреми комплементарних корака“, додао је Блинкен.

О испорукама енергената

Блинкен је навео и да Сједињене Америчке Државе раде са Европском унијом на спречавању „шокова“ у снабдевању енергентима који би могли да буду последица развоја кризе око Украјине.
„Тренутно радимо заједно да заштитимо енергетско снабдевање Европе од шокова, укључујући оне који би могли да буду резултат даље руске агресије на Украјину“, рекао је Блинкен.
Према његовим речима, Американци упозоравају да даље заоштравање ситуације око Украјине прети извозу руског гаса, а Европљанима нуде помоћ у организовању испорука из алтернативних извора.
„Када је Русија прекинула испоруку гаса Европи због спора са Украјином 2009. године, људи су умирали од хладноће. А када закажу испоруке енергената, економије посрћу. Одлучни смо да спречимо да се то догоди и да ублажимо утицај на енергетско снабдевање и цене уколико Русија одлучи да смањи испоруке природног гаса Европи више него што је то већ урадила“, закључио је Блинкен.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Од 2014. године земље НАТО-а, предвођене Сједињеним Америчким Државама, испоручују оружје Украјини и обучавају њену војску, што директно крши Минске споразуме и негативно утиче на решавање ситуације у Донбасу. Осим Американаца, у испорукама вредним милијарде долара учествују Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.
Америчка влада је протеклих дана више пута сигнализирала о својој спремности да прошири испоруке наоружања и војне технике Украјини.
Амерички војници на вежбама у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички војници стижу близу Србије: Бајден шаље додатне снаге у Румунију, Пољску и Немачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала