- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: Русија користи испоруке енергената у Европу као оружје

© AP Photo / Andrew HarnikШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Русија користи испоруке енергената у Европу као оружје у периоду скока светских цена горива, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

„Налазимо се у ситуацији велике дипломатске кризе у односима са Русијом. Русија, као што знате, не оклева да користи испоруке енергената Европи као оружјa за постизање геополитичких циљева у јеку раста цена енергената широм света“, рекао је Борељ на министарском састанку шефова енергетских институција САД и ЕУ у Вашингтону.

Он је додао да се Европска унија окренула главним добављачима енергената како би обезбедила довољне испоруке по приступачним ценама.
„Позивамо Русију на деескалацију. Сада предузимамо нове, углавном дипломатске напоре како бисмо убедили Русију да изабере пут дијалога. И то се мора наставити. Али у исто време, морамо јасно да ставимо до знања да би свака даља агресија на Украјину имала огромне последице и да би заузврат донела (Русији) велике трошкове“, истакао је он.
Како је навео ЕУ се обратила својим „главним добављачима енергије како бисмо ојачали нашу спремност и осигурали да испоруке остану поуздане, приступачне и безбедне не само за нас, Европску унију, већ и за наше суседе, Украјину, Молдавију и Западни Балкан“, додао је Борељ.
Шеф европске дипломатије такође је истакао потребу за верификацијом испорука енергената у Европу, напомињући у том смислу „стратешку“ сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.
Борељ је раније у свом блогу написао да су тешкоће са испорукама гаса у Европи узроковане „кризом у односима са Русијом“. Он је признао да Русија последњих недеља строго испуњава своје уговорне обавезе, међутим, „Гаспром” је, према његовим речима, „одбио“ да додатно испоручује гас за попуну европских складишта, што је повећало превирања на тржишту.
Како је истакао руски председник Владимир Путин, Русија нема никакве везе са тренутном ситуацијом – сами Европљани су себи направили проблеме са ценама гаса. Према речима потпредседника руске владе Александра Новака, Русија је спремна да повећа производњу и испоруку гаса у Европу, али су „Гаспрому“ потребни дугорочни уговори, јер ће то захтевати велика улагања.
Вентил на цевоводу гасне станице Нежухив у Лавовској области у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РУСИЈА
ЕУ гради енергетско партнерство са САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала