- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Турковићева злоупотребила положај; Нико неће сносити санкције

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нико неће сносити санкције којима је дипломатско-конзуларним представништвима запретила министарка иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић за неистицање заставе БиХ.
Додик истиче да је то континуитет злоупотребе положаја и Министарства и министра.
„Мислим да људи то све више данас разумеју. Она то сматра својом прћијом већ одавно. Једино надлежно место за спровођење спољне политике је Председништво БиХ, а она тамо више не долази нити може више да учествује као кредибилна, нити као извештач“, рекао је Додик, преноси РТРС.
Додик је оценио да прописивање овакве одлуке више говори о немоћи, него о моћи.
„Не знам шта сад она хоће, да амбасадори носе у џепу заставу и чим изађу из аута да је рашире“, додао је Додик.

Цвијановић: Давно прошла времена насилног наметања

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да министарка Бисера Турковић и њој слични још нису разумели да се на силу ништа не може постићи и да у Сарајеву треба да схвате да су давно прошла времена насилног наметања.
Реагујући на пропис који је донела министарка спољних послова у Савету министара БиХ, који запосленима у том министарству и дипломатско-конзуларним представништвима налаже употребу заставе, грба и химне БиХ, а у противном санкције, Цвијановић је казала је да од „особе која приликом посета страним државама заобилази амбасадоре своје земље српске националности не желимо слушати лекције“.
„Турковићева није надлежна за креирање спољне политике БиХ, већ је дужна да спроводи политику коју усагласи Председништво БиХ“, изјавила је Цвијановић Срни након што је Турковићева потписала одлуку којом прети санкцијама дипломатско-конзуларним представништвима за неистицање заставе БиХ.
Напомињући да се Турковићева редовно у пракси понаша као амбасадор Странке демократске акције, а не БиХ, Цвијановић је рекла да призивање санкција и ширење лажи о сународницима по свету неће БиХ учинити прихватљивијом за оне који у њој живе.
Председница Српске је истакла да је амбасадор БиХ у Швајцарској Борис Бронза позван на догађај дијаспоре из Републике Српске у Швајцарској, да га није он организовао, а да је тамо био са легитимним представницима институција Српске.
„Такође, догађај није организован у просторијама Амбасаде БиХ, како су појединци злонамерно пренели, нити на некој другој локацији која припада БиХ. То што некоме у Сарајеву сметају симболи и обележја конститутивног, у овом случају српског народа, најбоље говори о ирационалној мржњи, као и о дубоким и суштинским узроцима нефункционалности БиХ“, рекла је Цвијановићева.
Она је нагласила да су времена насилног наметања одређених решења по вољи само једног народа давно прошла и што пре то у Сарајеву схвате, то ће бити боље и за БиХ и за све народе и грађане који у њој живе.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РЕГИОН
Додик: Законом решити проблем етикетирања Срба као геноцидног народа
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
РЕГИОН
„Шта она има са тим где ће Срби да граде своја обележја?“: Додик одговорио Бакировој министарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала