- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка министарка: Сценарији „гори по Украјину“ од тенковског напада

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаНемачка министарка спољних послова Аналена Бербок
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Прекид испорука енергената из Русије у Украјину у случају ескалације ситуације био опаснији за Кијев од тенковског напада, изјавила је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок током радне посете Украјини.
„Немачка финансијски даје велики допринос безбедности Украјине. Напад је могућ не само на војном плану, већ и сајбер-напад, прекид испорука енергената. То је горе од тенковског напада“, саопштила је Бербокова на конференцији за новинаре са украјинским колегом Дмитријем Кулебом у Кијеву.
Према њеним речима, Берлин је да ставио до знања да се залаже за безбедност те земље, њен суверенит и безбедност украјинског народа.

Немачка је, како каже, спремна да плати високу економску цену зарад безбедности Украјине. Због због тога смо, као партнери, спремни на све сценарије, што би повукло огромне последице на економском плану, додала је министарка.

„Учинићемо све да спречимо даљу ескалацију. Заједнички смо припремили бројне оштре мере против Русије у случају ескалације, те санкције су без преседана и договорене са свим партнерима“, објаснила је она.
Министарка је навела да Немачка помно прати кретање руских снага поред украјинских граница, као и вежбе које се одвијају, али да се не бави спекулацијама.
Истовремено, шефица немачке дипломатије сматра да је Москва та која мора да допринесе деескалацији ситуације око Украјине.
У супротном, уследиће озбиљне санкције, а да ће Запад бити спреман да преузме део штете тих ограничења, упозорила је она.
„Заједно са НАТО-ом и Сједињеним Америчким Државама предали смо писане одговоре Русији који стављају до знања да је одговорност на страни Москве и да она мора да смири ситуацију“, подсетила је Бербокова, додајући да је та ситуација „врло озбиљна“.

Кулеба: Пронашли смо решење око испорука оружја Украјини

Са своје стране, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да је са немачком колегиницом разговарао о испорукама оружја Украјини. Како каже, стране имају различите погледе на то питање, али су успеле да пронађу „нацрт решења“ за њега.
„Веома је важно што смо данас, рећи ћу дипломатски, разговарали не само о томе шта Немачка не може да учини и одређених разлога, већ и о томе шта може да учини и шта намерава да уради за подршку Украјини конкретно у тој области одбране и безбедности“, саопштио је министар, додајући да су „постигнути неки договори“.

Мислим да смо данас пронашли заједнички језик и нацрт решења – сада ћемо чекати потез немачке владе, нагласио је Кулеба, истовремено не наводећи какви су конкретно договори постигнути са немачком страном.

Кијев има своје „црвене линије“ око Донбаса

Истовремено, рекао је да је известио немачку министарку о „црвеним линијама“ Украјине у питању решавања сукоба у Донбасу од којих, како каже, Кијев ни под којим околностима неће одступити.
Међу „црвеним линијама“ навео је да Кијев неће направити никакве компромисе у погледу територијалног интегритета Украјине у њеним међународно признатим границама, као и да неће ступити у директан дијалог са такозваном „Доњецком и Луганском Народном Републиком“.
„Трећа ствар, нагласио сам да ће украјински народ увек бити једини извор одлука у вези са спољном политиком наше државе, њеним правцима и нико никада неће моћи да нам намеће куда да се крећемо и шта да радимо у спољној политици“, нагласио је Кулеба.
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок је 7. и 8. фебруара у радној посети Украјини.
Раније је министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт саопштила да је Берлин на страни Кијева, али да испоруке оружја не могу да допринесу превазилажењу конфликта.
Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.
Нови немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
РУСИЈА
Немачки канцелар обећао: Заједнички одговор Запада у случају ескалације у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала