- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Росатом“ планира да изгради нуклеарну електрану специјално за „Гаспром“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЛого руске државне корпорације за атомску енергију "Росатом"
Лого руске државне корпорације за атомску енергију Росатом - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Руска компанија „Росатом“ планира да специјално за „Гаспром“ изгради нуклеарну електрану која ће напајати гаснотраспортни систем, саопштио је руски лист „Комерсант“ позивајући се на извор из једне од компанија.

„Росатом почиње да анализира могућности ‘Гаспрома’ како како да пребаци систем за транспорт гаса са гасних турбина на електричне системе. Постоји вероватноћа да ће за њихово напајање морати да се сагради нуклеарна електрана у Западном Сибиру. Транспорт гаса за извоз по северном коридору, помоћу електричне енергије, омогућиће ‘Гаспрому’ да смањи емисију угљеника у складу са напорима ЕУ за његовом регулацијом“, пише руски лист.

Према подацима листа „Комерсант“, питање о преласку агрегата велике снаге, до 25 мегавата, предвиђених за транспорт гаса на електрични погон помоћу нуклеарне електране разматрано је у новембру 2021. године на састанку колегијума научно-технолошког савета „Росатома“. Тада је одлучено да се припреми предлог о коришћењу нуклеарне електране за транспорт гаса у оквиру споразума о сарадњи „Росатома“ и „Гаспрома“.
У Европској унији се од 2026. године уводи прекогранични порез на угљеник, а који се за сада не односи на гас. Према подацима листа, најочигледнији кандидат за прелазак на електричне погоне је северни гасовод који је оријентиса на извоз у Европу, преко којег гас из Јамала долази до гасовода „Северни ток“. Компресори „Гаспрома“ тренутно углавном раде помоћу гасних турбина, а замена гаса на нуклеарну енергију ће омогућити да се смање емисије ЦО2 и повећају интервали за ремонт опреме.
Према подацима листа, изградња нове нуклеарне електране у Западном Сибиру специјално за транспорт гаса је једна од могућих варијанти.
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РУСИЈА
Русија прави експериментални нуклеарни реактор какав се гради једном у 50 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала