- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија

УРА и опозиција смениле Бечића, Демократе позвале на протест; Милачић: Борба тек почиње

Пратите нас
Посланици Скупштине Црне Горе сменили су досадашњег председника Алексу Бечића. За смену су гласала 43 посланика, против је било 36, а Бечић се уздржао од гласања.
Разрешењем Бечића у Скупштини Црне Горе је практично промовисана нова скупштинска већина, што је у свом излагању признао и Ервин Ибрахимовић председник Бошњачке странке.
Више посланика ДФ, Демократа, Праве Црне Горе, Уједињене Црне Горе саопштили су да је ово крађа изборне воље изражене 30. августа 2020. године на парламентарним изборима.
Демократе су због смене Бечића позвале народ на протест испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици у среду у 18 часова.
Бечић је рекао у излагању пред гласање да наводи из предлога за његову смену нису утемељени и да је апсурдно тражити смену првог човека парламента. Он је поручио да је поносан на резултате постигнуте док је био на челу Скупштине Црне Горе.

„Поносан сам што сам први изабрани јавни функционер након историјске победе 30. августа. Видимо се на суду народа, он се не може избећи“, закључио је Бечић.

Посланик Демократа Момо Копривица изјавио је током расправе да је иницијатива за смену покренута зато што се формира мањинска влада,.
„Све је то прекрајање изборне воље… Народе, устај против издајника, против политичке корупције", поручио је Копривица испред Демократа.
И посланик Праве Црне Горе Марко Милачић позвао је грађане да се на миран и достојанствен начин побуне против, како је рекао, политичке корупције и издаје.
„Ако то не урадимо, боље да нас нема. Овде се бране образ, част, Устав. Брани се Црна Гора од издаје“, поручио је Милачић.
Посланик Демократског фронта Предраг Булатовић изјавио је да неће гласати за смену Бечића и питао потпредседника Скупштине и лидера Бошњака Ервина Ибрахимовића како може да стави потпис на смену председнка парламента. Булатовић је рекао и да је Ибрахимовићева одговорност много већа него што је има ГП УРА.
"Како ће да нас помири партија са три посланика", запитао се Булатовић.
Посланик ГП Ура Милош Контар рекао је да нова влада мора сарађивати са свима па и са ДПС-ом иако се, како је рекао, та партија неће вратити на власт. Милан Кнежевић из Демократског фронта рекао је, нешто раније, да је овај политички блок спреман да преговара са колегама из парламентарне већине и после смене Бечића.
Предлог за смену Бечића стигао је из опозиције, што је део политичке кризе у Црној Гори која је кулминирала крајем прошле недеље сменом Владе премијера Здравка Кривокапића.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:07 07.02.2022
Министри Милатовић и Спајић пружили подршку Бечићу: Борба се наставља
Министар економског развоја Јаков Милатовић пружио је подршку Алекси Бечићу, послевечерашњег разрешења са функције председника Скупштине.
„Подршка. Била је част сарађивати са тобом као председником Скупштине. Поносан сам на заједничке успехе остварене на добробит грађана. Настављамо борбу за праведнију и богатију Црну Гору“, написао је Милатовић на Твитеру.
И министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић реаговао је на смену Бечића
„Алекса Бечић је сјајно подсетио зашто смо 30. августа победили, а потом залагањем и резултатима оставили 30-годишњи „рад“ претходника у мале. To be continued“, написао је Спајић на Твитеру.
21:02 07.02.2022
Милачић: Борба за 30. август тек почела, Бечића сменио организовани криминал са издајницима из Уре
Марко Милачић, председник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини, поручио је после разрешења председника парламента Алексе Бечића да је борба за 30. август тек почела.
"Алекса, нека ти буде на част и понос што те сменио организовани криминал са издајницима из Уре. Борба за 30. август је тек почела. Нека је на срамоту онима који су вечерас гласали али и онима који руше 30. август малтене од првог дана", написао је Милачић на Твитеру.
20:57 07.02.2022
Милош Конатар, посланик УРА у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РЕГИОН
УРА: Приоритет мањинска влада, разговори могу и сутра, а ако нема подршке - идемо на изборе /видео/
20:31 07.02.2022
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РЕГИОН
Смењен Алекса Бечић
19:33 07.02.2022
Бечић: Апсурдно је тражити смену председника парламента
Председник парламента Алекса Бечић рекао је да није спорно што је иницијатива дошла од опозиције.
„Али није ми јасно зашто није било једне реченице: „Колега Бечићу, нашли смо подршку и у редовима већине, у онима који су нас победили 30. августа и просто хоћемо због тих политичких калкулација да Вас сменимо““, навео је Бечић.
Он је казао да наводи у предлогу за његово разрешење нису утемељени.
Рекао је да је апсурдно тражити смену председника парламента јер се није постигла двотрећинска већина око потребних питања и није дошло до деблокаде правосуђа.
„Ова седница је показала оно што сам и ја и моја партија указивали раније, а тек ће дани пред нама потврдити оно што сте имали прилике да чујете“, рекао је Бечић.
Он је поручио да је поносан на резултате постигнуте док је био на челу парламента.
„Поносан сам што сам први изабрани јавни функционер након историјске победе 30. августа“, рекао је Бечић.
Рекао је да је поносан и на Споразум из септембра 2020. и да је већи део њега настао у његовом кабинету у просторијама Демократа.
„Видимо се на суду народа, он се не може избећи“, закључио је Бечић.
19:22 07.02.2022
Завршена је расправа. Следи излагање председника парламента Алексе Бечића, а после тога пауза и гласање.
19:16 07.02.2022
Ниманбегу: Влада је вероватно пала на Цетињу
Лидер Форце Генци Ниманбегу рекао је да је падом Владе, пала цела коалиција.
Он је рекао да је ова Влада вероватно пала на Цетињу, које, како је рекао, свима мора бити упозорење.
Генци Ниманбегу - Sputnik Србија
19:14 07.02.2022
Славен Радуновић - Sputnik Србија
19:14 07.02.2022
Радуновић поручио Милачићу да не прозива ДФ
У одговору на позив Марка Милачића, Славен Радуновић је рекао да ДФ не треба нико да прозива и позива на протесте и да када ДФ одлучи да оде на протесте то ће знати Црна Гора.
18:27 07.02.2022
Милачић: Ово је класични преврат, политичка корупција и издаја, морамо да се побунимо
Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић изјавио је у расправи да је реч о класичном преврату.
„Када делови парламентарне већине руше власт са опозицијом, то се зове политичка корупција и издаја. Ми више немамо парламентарну већину од 30. августа, ово је само додатак“, рекао је Милачић и додао да са ГП УРА више нема разговора.
Милачић је позвао грађане да се побуне.
„Позивам све у Црној Гори да се на достојанствен и миран начин побуне. Ако то не урадимо, боље да нас нема. Овде се бране образ, част, Устав. Брани се Црна Гора од издаје“, поручио је Милачић.
Позвао је ДФ и СНП да позову народ на улице.
„Шта чекамо?“, питао је Милачић.
Марко Милачић - Sputnik Србија
18:20 07.02.2022
Божена Јелушић: Није примерено да нас оптужују
Посланица ГП УРА Божена Јелушић рекла је да има дуго искуство борбе против ДПС-а.
„Није примерено да нас оптужују за нешто што није истина. Ваше је да проверите, ако се усвоји тај модел, али није да на овај начин оптужујете пре него што сте било што од тога видели. Црној Гори неће сванути пре него се власт неколико пута не промени на изборима“, изјавила је Јелушићева.
Смисао ГП УРА је, како је казала, да Црној Гори буде боље, чак и ако њега не буде.
Рекла је да њиховој групацији црква ништа није помогла, а да је помогла ДФ-у и можда Демократама.
„У децембру се нисте бринули што губимо наше гласове, тако немојте ни сад“, поручила је Јелушићева.
Божена Јелушић - Sputnik Србија
18:11 07.02.2022
Краповић: На сцени је отворена политичка издаја и продаја гласова
Драган Краповић (Демократе) рекао је да ће Бечић бити смењен зато што је политички проблем новој коалицији.
Казао је да се то, у контексту победе на последњим парламентарним изборима, зове издаја.
„Немамо намеру да искључујемо било кога из политичких токова, али јесте да бивши режим држимо у опозицији, док грађани не кажу другачије. На сцени је отворена политичка издаја и продаја гласова и свако ко то није детектовао је политички слеп или неписмен“.
"Знамо сви са киме ће да мењају Бечића, али нећу сад о томе", рекао је Краповић и додао да му тај није ни до колена.
Драган Краповић - Sputnik Србија
18:05 07.02.2022
Бечић: Снажно сам се залаго за измену Пословника
Председник парламента Алекса Бечић рекао је да се снажно залагао да измени Пословник и да једно потпредседничко место буде загарантовано за посланика из мањинских странака.
„Након тога смо чули да је то усвојено као амандман Бошњачке странке. Дана 23. децембра 2020. године група од пет посланика, представника пет посланичких клубова парламентарне већине поднела је измене и допуне Пословника, а за овлашћеног представника овластила је Мома Копривицу“, навео је Бечић.
Он је саопштио да је у том предлогу предложена и нормирана норма која омогућава да једно потпредседничко место припадне неком из мањинских партија.
„Разматрали смо тај акт 28. децембра, дошао је амандман БС-а којом су тражили да тај потпредседник буде из реда мањинске партије која је највише гласова освојила на парламентарним изборима. Међутим, имајући у виду да посланици БС-а нису присуствовали кад се гласало о предлогу акта, није ни разматран њихов амандман већ је прихваћено оно што је било становиште предлагача да потпредседник Скупштине из мањинских партија буде онај кога предложе сви посланици који долазе из мањинских партија“, рекао је Бечић.
Алекса Бечић - Sputnik Србија
17:43 07.02.2022
Булатовић одговорио Ибрахимовићу: Ја цртам мету? Ја сам мете скидао
Предраг Булатовић је у полемици са Ервином Ибрахимовићем рекао да су у предреферендумској кампањи њега у Рожајама називали „вођа четника“.
„Сада у алузијама неко црта мету некоме. Ја цртам мету? Ја сам скидао мете“.
Он је питао Ибрахимовића хоће ли ући у мањинску Владу, ако у њој буду Демократе и Демос, „они који не буду на црној листи Габријела Ескобара“.
Претходно је Ибрахимовић поручио да се не цртају мете мањинама и да се не подижу тензије.
17:33 07.02.2022
Копривица: Народе, устај против издајника, против политичке корупције
Момо Копривица (Демократе) изјавио је да се формира мањинска влада и да је Бечић препрека томе, зато се тражи његова смена.
Казао је да се фингирају разговори у оквиру владајуће већине и то потврђује преписка са Вајбер групе ГП УРА, у којој су наводили да им Бечић смета због прављења већине са ДПС-ом.
„Све је то прекрајање изборне воље… Све закулисне договоре о новој већини народ има право да поништи, једини пут за излазак су избори и кључеви демократије су у рукама грађана“.
Он сматра да смена председника Скупштине, није смена једног лидера, него је раздруживање парламента од воље народа.
„Данас парламент престаје да рефлектује вољу народа, а почиње да служи интересним групама“.
„Народе, устај против издајника, против политичке корупције“, закључио је Копривица.
Момо Копривица - Sputnik Србија
17:24 07.02.2022
Ибрахимовић: Нова већина – то је реалност
Потпредседник парламента Ервин Ибрахимовић рекао је да је са Бечићем имао изванредну сарадњу, и да ниједан посланик његове партије није реметио рад парламента.
„Ми овде нисмо ни против кога усмерени, не кријемо се од никога, имао сам обавезу да подржим иницијативу за разрешење председника Скупштине, све друго би било скривање иза неког другог. Придружујем се да је водио Бечић добре седнице. Али причамо о стварању неке нове већине. И то је реалност“, рекао је Ибрахимовић.
Ервин Ибрахимовић - Sputnik Србија
17:13 07.02.2022
Предраг Булатовић: Како ће да нас помири партија са три посланика?
Предраг Булатовић (ДФ) рекао је да нема ниједног разлога за смену Бечића и да се не може рећи да он није европски политичар.
„Смијешно ми је напросто да Алекса Бечић није европски политичар, нађите нешто креативније“, рекао је Булатовић.
Он је казао да је Бечић једини покренуо парламентарни дијалог, „оспораван управо од оних који ће да формирају мањинску владу“.
Рекао је да је Бечић добио гласове Бошњачке странке, извршио измене Пословника, омогућио заступљеност мањина и жена на потпредседничким местима што није било за време ДПС-а.
„Господине Ибрахимовићу, оставите ДПС, размислите које одлуке доносите, све сам могао схватити али и не да ће господин Ибрахимовић ставити потпис за смену Бечића... Ми желимо и након ове смене да се види ко не жели дијалог. Како ће да нас помири партија са три посланика? Није Црна Гора 81 посланик јер има људи који нису изашли на изборе... Да видимо ко не жели договор и зашто не жели договор“, рекао је Булатовић.
Он је навео да могу постојати само политички разлози за смену Бечића.
„Да се унутар парламентарне већине обнови дијалог и да се каже: „Господине Бечићу, почињемо испочетка и Ваша функција је у расподели““, казао је Булатовић.
Рекаоје да није реч овде о мањинској влади, него коалиционој.
„Ако ГП УРА направи мањинску владу, њом ће се изневерити воља грађана. Ако Абазовић уради ово што је намерио, неће бити ни политичар ни државник, нити опозиционар. Нагледао сам се ја оних који су са ДПС-ом орали“.
Он је позвао на дијалог и ДПС да не ради „деструкцију“ коју је намерила.
„За све је потребан дијалог и за 49 и 54. Алекса Бечић није за то крив“.
Он је поручио Абазовићу да нема помирења како је он намерио, већ је потребан дијалог.
Поручио је да са ДПС-ом не дају подршку, „ако су кренули у мањинску владу, да не рачунају на ДФ“.
Предраг Булатовић - Sputnik Србија
17:08 07.02.2022
Андрија Поповић (Либерална партија)
Андрија Поповић из Либералне партије је рекао да је највећа замерка Бечићу што је из политичких и партијских разлога зауставио европске интеграције Црне Горе.
„Без обзира на поједине личне конфликте са Бечићем, који су уобичајени у парламентарној демократији, сматрам да је нарочито у последње време технички коректно водио Скупштину уз неке мањкавости на пољу међународне сарадње посланика, злоупотребе Парламентарног канала, итд“, навео је Поповић.
Он је казао да би волео да Бечића наследи нека од посланица.
„Много су мудрије, суптилније од нас посланика, да се понови ситуација из 2001. године, када је посланица Весна Перовић из Либералног савеза врло успешно вршила фунцкију председнице парламента“, поручио је Поповић.
Андрија Поповић - Sputnik Србија
17:00 07.02.2022
После уводних излагања почела је расправа
16:56 07.02.2022
Милош Конатар (УРА): ДПС се неће вратити на власт, али морамо сарађивати са свима
Посланик ГП УРА Милош Конатар изјавио је да је коалиција „Црно на бело“ понудила концепт европске и мањинске владе јер сматрају да је Црној Гори неопходно поверење, наставак економских реформи и убрзање на европском путу.
„Желимо да се настави одлучна борба против корупције и криминала“, поручио је Конатар.
Рекаоје да у Црној Гори не постоји луксуз да постоји било каква блокада у сарадњи између Скупштине и Владе.
„Били смо коректни и јасни, рекли смо да тражимо подршку за формирање мањинске владе и у тој влади неће бити ДПС-а. ДПС се неће вратити на власт, иако део колега жели са тиме манипулисати и представити то као издају изборне воље грађана. Али, ми морамо сарађивати са свима, без обзира ко буде у тој влади, јер ако хоћемо да миримо Црну Гору, морамо са свима сарађивати за добро Црне Горе“, рекао је Конатар.
Он је поручио да пад Владе није био никаква апокалипса, а да то неће бити ни смена Бечића.
„Изабраћемо новог председника или председницу Скупштине, који или која ће ефикасно сарађивати са Владом која ће се, надам се формирати“, реако је Конатар.
Нагласио је да само уз снажну сарадњу парламента и Владе може да се направи кључни корак ка ЕУ.
„За оне који покушавају манипулисати грађанима о неким новим коалицијама и издаји, ево ексклузива нови предсеник или председница скупштине неће бити из ДПС-а, али мора радити са свима, па и са ДПС-ом и опозицијом“, казао је Конатар.
Он је рекао да никада није мислио да Бечић стоји иза сајта Издаја.ме.
„Али сам сматрао да је, као председник Скупштине, одговоран и да је имао обавезу да заштити посланике“, навео је Конатар.
Конатар је навео да се данас овдје раздвајају путеви Демократа и ГП УРА, али је сигуран да ће и Дритан Абазовић и Алекса Бечић обављати важне државне функције и да треба тражити нове мостове сарадње, због грађана.
Милош Конатар - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала