- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Американци у дуговима до гуше – задужени чак 15,6 билиона долара

© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаАмерички долари
Амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Укупан дуг становништва САД достигао је на крају 2021. године 15,6 билиона долара, према подацима Федералних резерви округа Њујорк објављеним данас.
Само у четвртом тромесечју прошле године, амерички грађани су повећали дуг за 333 милијарде долара, а у целој години за нешто више од 1.000 милијарди долара (један билион долара), преноси Си-Ен-Би-Си.
Према подацима њујоршке филијале ФЕД-а, повећање дуга становништва у последња три лањска месеца је највеће у једном кварталу од 2007. године, док је раст дуга на годишњем нивоу највећи икада, откако је 2003. почела да се води ова евиденција.
Поводом високог дуга Американаца, Си-Ен-Би-Си предочава да се ове године очекује да ФЕД почне да подиже референтну камату како би зауздао инфлацију која је достигла највиши ниво у последњих скоро 40 година, што ће се директно одразити на трошкове задуживања грађана, почев од хипотекарних зајмова до кредитних картица.
На тржиштима капитала се процењује да ће америчка централна банка почети да подиже камату у марту и да ће ове године бити најмање пет повећања стопе у укупном износу од 1,25 процентних поена.
Велики део повећања дуга становништва потиче од хипотекарних кредита, који су подигли биланс за 890 милијарди долара за годину дана и за 258 милијарди долара у четвртом кварталу, на скоро 11 билиона долара.
Стање дуга по кредитним картицама увећало се за 52 милијарде долара у последња три месеца прошле године, што је нови квартални рекорд који је укупан дуг у тој категорији дигао на 860 милијарди долара.
Због брзог раста цена, биланс стања кредита за аутомобиле повећан је за 90 милијарди долара, или за 6,6 одсто, на 1,46 билиона долара. Цене нових аутомобила у САД су скочиле за 11,8 процената лани, док су половњаци поскупели за вртоглавих 37,3 посто, према подацима Министарства рада.
Једина категорија дуга становништва у којој је забележен мали раст били су студентски кредити, који су повећани за само 20 милијарди долара за годину дана, док су у четвртом тромесечју чак незнатно опали, наводи амерички медиј.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала