- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши папа затражио опроштај за „тешке грешке“

© AP Photo / Gregorio BorgiaБивши папа Бенедикт Шеснаести
Бивши папа Бенедикт Шеснаести - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Бивши папа Бенедикт 16. затражио је опроштај за све „тешке грешке“ у свом поступању у случајевима сексуалног злостављања које су починили свештеници током његовог мандата, наводећи да у томе није било никакве његове личне грешке.
„Имао сам велике одговорности у Католичкој цркви. Утолико је већи мој бол због злоупотреба и грешака које су се дешавале на тим различитим местима за време мог мандата“, рекао је пензионисани папа, преноси агенција АП.
Бенедикт (94) је одговорио на извештај немачке адвокатске фирме од 20. јануара, а којој је немачка црква наложила да испита како су се случајеви сексуалног злостављања решавали у минхенској надбискупији у периоду од 1945. до 2019. године.
Бенедикт (Јозеф Рацингер) био је на челу надбискупије од 1977. до 1982. године.
Аутори извештаја су окривили Бенедикта за вођење четири случаја у време док је био надбискуп, оптужујући га за недолично понашање, јер није ограничио обављање службе свештеницима који су били кривично гоњени и осуђени.
У извештају се окривљују и његови претходници и наследници, уз процену да је током деценија било најмање 497 жртава злостављања и најмање 235 осумњичених починилаца.
Ватикан је, наиме, данас објавио писмо Бенедикта којим одговора на оптужбе, а у којем је и одговор његовог адвокатског тима и његових саветника на 82 странице о готово петогодишњем мандату Бенедикта у Минхену.
„Као надбискуп кардинал Рацингер није био умешан ни у какво прикривање дела злостављања“, навели су у закључку саветници бившег папе.
Како су навели, извештај не пружа никакве доказе да је Бенедикт знао за криминалну историју било ког од четири свештеника који се помињу.
„Из прве руке сам видео последице најтеже грешке. И схватио сам да смо и сами увучени у ову тешку грешку кад год је занемаримо или не успемо да се суочимо са потребном одлучношћу и одговорношћу, као што се пречесто дешавало и дешава“, поручио је бивши папа у писму.
„Као и на тим састанцима, још једном могу само да изразим свим жртвама сексуалног злостављања свој дубоки срам, своју дубоку тугу и искрену молбу за опроштај“, рекао је он, преноси Танјуг.
Католички свештеник - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
СВЕТ
Врх леденог брега: Католички свештеници злостављали и децу са посебним потребама?
Црква Свете Катарине у Ралбицу у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
СВЕТ
„Застрашујуће и поражавајуће": Откривене мрачне тајне Католичке цркве – злостављано 216.000 деце
Часне сестре - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2020
Ужас у Немачкој: Часне сестре водиле децу свештеницима и моћницима који су их силовали
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала