- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дворац Карађорђевића у Републици Српској: Прошао је бурну историју, а сада ће бити обновљен /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићКраљ Александар Карађорђевић на отварању "Велике изложбе руске уметности" у павиљону "Цвета Зузорић", 9 март 1930." ( Фото Каталог изложбе)
Краљ Александар Карађорђевић на отварању Велике изложбе руске уметности у павиљону Цвета Зузорић, 9 март 1930. ( Фото Каталог изложбе) - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Обнова девастираног ловачког дворца краљевске породице Карађорђевић код Хан Пијеска у Републици Српској почеће ускоро, а новац за прву фазу радова је обезбеђен потврдили су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник Хан Пијеска Слободан Ђурић, након разговора са принцом Филипом Карађорђевићем.
Филип Карађорђевић, унук последњег краља Југославије, Петра Другог, посетио је Хан Пијесак и разговарао са представницима локалне власти.
Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић је потврдио да ће обнова дворца почети ускоро, чим општина добије грађевинску дозволу.

Обезбеђен новац за обнову дворца Карађорђевића

Како је рекао, градиће се по пројекту из 2011. године, по коме ће обновљени објекат изгледати онако, како је изгледао 1922. када су га Карађорђевићи подигли. Радови ће трајати три године у три фазе.
„За прву фазу смо обезбедили новац. Општина је обезбедила 350.000 конвертибилних марака (179.000 евра), Влада Републике Српске 150.000 КМ (77.000 евра), а данас смо се договорили са градоначелником да ће и Град Источно Сарајево учествовати 50.000 КМ (26.000 евра)“, рекао је Ђурић.
Иако ће прва фаза коштати 550.000 КМ, рачуна се да ће за целокупну обнову ловачког дворца бити потребно неколико милиона КМ.

Карађорђевићи много значили народу овог краја

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да је династија Карађорђевића одувек много значила народу овог краја.
„Показали смо то и тиме што ћемо 100 година након његове изградње приступити обнови ловачког дворца, којег је овде подигао краљ Александар Ујединитељ, син краља Петра Првог Ослободиоца“, рекао је Ћосић, преноси Српска инфо.
© Wikipedia / Антон Добл/Јавно власништвоИзглед летњег ловачког дворца Карађорђевића код Хан Пијеска из времена Краљевине Југославије
Летњи ловачки дворац Карађорђевића код Хан Пијеска - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Изглед летњег ловачког дворца Карађорђевића код Хан Пијеска из времена Краљевине Југославије
Дрвени ловачки дворац Карађорђевића, некад импозантно и луксузно опремљено здање, данас је рушевина. Није то ни чудо ако се зна шта је та грађевина, за својих првих 100 година постојања, претурила преко главе, наводи Српска инфо.
Девастирана је у два рата, а докрајчио ју је пожар, који је избио 2005. године.
Принц Филип са супругом, принцезом Даницом и сином Стефаном, обишао је рушевно здање, које је од 1919. до 1922. градио његов прадеда, краљ Југославије Александар Карађорђевић
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Sanjica M./Cropped photo / Остаци двроца Карађорђевића код Хан Пијеска данас
Летњи ловачки дворац Карађорђевића код Хан Пијеска - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Остаци двроца Карађорђевића код Хан Пијеска данас
Посетили су и библиотеку у овом планинском градићу, у којој су сачувани последњи комади намештаја из некад луксузног краљевског летњиковца. Ту се чувају две старе витрине, постоље великог радног стола, те фотеља, која је била омиљени комад намештаја краља Александра.

Принц Филип сео у фотељу краља Александра

Последњи пут је у овом дворцу породица Карађорђевић боравила у пролеће 1941. и одавде су из окупиране Краљевине Југославије побегли у Лондон.
Сада је након више од 80 година један Карађорђевић сео у омиљену фотељу краља Александра. Александров праунук, принц Филип, само је кратко прокоментарисао „задивљујуће“. Ипак није био спреман да говори за медије.
„Извините, мој српски још није баш добар, моја жена ће причати“, рекао је принц Филип.
Принцеза Даница је, на одличном српском, рекла да је ово значајан дан за њеног супруга и њу и целу њихову породицу.
„Ово је тренутак, који смо дуго чекали. Контакт са овим старим стварима наше породице, веома је значајан за нас“, рекла је принцеза Даница Карађорђевић.

Бурна историја дворца код Хан Пијеска

Некадашњи ловачки дворац Карађорђевића изграђен је на месту које је одабрао за свој летњиковац још аустроугарски цар Фрања Јосиф, чији су стручњаци утврдили да се ради о природној ваздушној бањи, са највишом концентрацијом озона у Европи. Међутим, Први светски рат омео је те планове.
Карађорђевићи су искористили аустроугарске анализе, и 1919. почели да граде летњи и ловачки дворац на том месту. У оквиру дворца налазили су се и први тениски терени у Краљевини Југославији.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Sanjica M./Cropped photo / Комплекс Карађорђевића код Хан Пијеска више пута је тешко оштећен кроз историју
Летњи ловачки дворац Карађорђевића код Хан Пијеска - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Комплекс Карађорђевића код Хан Пијеска више пута је тешко оштећен кроз историју
Краљ Александар је у резиденцији код Хан Пијеска примио у посету Кемала Ататурка када је боравио у Краљевини СХС, а у дворцу су власти Краљевине угостиле 1937. године и турског премијера Мустафу Исмета Иненија, наводи се на Википедији.
Током Другог светског рата, дворац је прошао бурну историју. Прво су његову околину бомбардовали Немци 1941, а после окупације га и запосели.
Када су четници Аћима Бабића у августу 1941. ослободили Хан Пијесак, у дворац су сместили војну болницу све до јануара 1942.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Sanjica M./Cropped photo / Здање је потпуно девастирано у пожару који је избио 2005. године
Летњи ловачки дворац Карађорђевића код Хан Пијеска - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Здање је потпуно девастирано у пожару који је избио 2005. године
Потом дворац поново заузимају окупатори, потпуно га пљачкају, а усташе у њега смештају свој штаб.
У јесен 1943. заузели су га партизани, а потом га бомбардују немачки и усташки авиони, па је потпуно изгорео, јер је већим делом изграђен од дрвета.
После рата је обновљен и преименован у Титов дворац.
У току рата у БиХ деведесетих година, дворац је користила Војска Републике Српске.
Дворац је изгорео у пожару који је избио у лето 2005.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала