- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Лак као пластика, два пута тврђи од челика: Да ли је створен супер-материјал будућности

© ПиксабејЛабораторија, илустрација
Лабораторија, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Истраживачи с Технолошког института Масачусетса, познатијег као МИТ, развили су нови материјал који је, како кажу, јак попут челика, а уједно лак попут пластике.
Може лако да се производи у великим количинама, а употребљава се за различите ствари: од премаза за аутомобиле и телефоне до грађевних блокова за масивне конструкције као што су мостови, рекао је Мајкл Страно, професор хемијског инжењеринга на МИТ-у и виши аутор нове студије.
„Обично не размишљамо о пластици као нечему што можемо да користимо за подупирање зграде, али са овим материјалом биће могуће пуно нових ствари. Има врло необична својства и јако смо узбуђени због тога“, изјавио је Страно.
Поменути материјал је неколико пута јачи од непробојног стакла, а количина силе потребна да се разбије двоструко је већа од силе потребне да се разбије челик упркос чињеници да му је густина шест пута мања од густине челика, објавио је МИТ, пренео је Јутарњи лист.
Пластика је, иначе, облик полимера, заједно са гумом и стаклом, а МИТ-ови истраживачи су успели да нови супер-материјал створе развојем новог процеса за формирање полимера. Како објашњава "Ју-Ес-Еј Тудеј", они су хтели да виде могу ли да креирају дводимензионалну верзију полимера која би могла да остане равна, што би је чинило врло лаганом.
Деценијама су покушавали да створе такав материјал, а новим процесом који су развили похвалили су се прошле недеље у часопису „Нејчр“.
Полимери су ланци појединачних молекула, названих мономери, а међусобно су повезани хемијским везама. Кад се формирају, полимери се шире у тродимензионалне објекте. Чак ако и један мономер почне да се ротира, полимер постаје тродимензионалан.
Кључ за производњу новог материјала био је у стварању процеса који омогућује мономерима да се повежу и прерасту у полимерни ланац без „лутања“ било којега од мономера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала