- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон дошао у Кијев са штапом и шаргарепом и затражио поштовање Минских споразума

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон
Председници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон је након састанка са украјинским председником Владимиром Зеленским позвао на поштовање Минских споразума, који су, како је поручио, једина основа за решавање кризе у Украјини.
Макрон је навео да му је украјински председник потврдио да жели да поштује Минске споразуме. Истакао је да је и на јучерашњим разговорима с председником Русије Владимиром Путином дуго разговарао о том питању и да је и он потврдио спремност да поштује Минске споразуме.
Француски лидер је додао да је Украјина такође изразила своју посвећеност поштовању прекида ватре у Донбасу.

Финансијска помоћ Украјини

Са своје стране, украјински председник саопштио је да ће Француска пружити Украјини макрофинансијску помоћ у износу од 1,2 милијарде евра.
„Економска подршка је веома важна и веома ценимо такав корак солидарности Француске – издвајање 1,2 милијарде евра макрофинансијске помоћи Украјини. То ће нам заиста помоћи да стабилизујемо нашу економију“, рекао је Зеленски.
Такође је саопштио да је компанија „Укроборонпром“ потписала заједничку изјаву са француском страном у вези са реформом војно-индустријског комплекса Украјине.

Мир у Украјини и „нормандијски формат“

Зеленски је на заједничкој конференцији за медије изјавио да је састанак са француским председником био „садржајан и веома продуктиван“, као и да цени Макронове напоре када је реч о постизању мира у Украјини.
„Сигуран сам да ће наш састанак дати подстицај многим важним стварима, од чега је најважнија безбедност наше земље, безбедност Европе“, додао је украјински лидер.
Такође је додао да очекује да се одржи састанак лидера „нормандијске четворке“.
„Француска игра активну улогу у оквиру ‘нормандијског формата’. Веома ценимо званичан став Париза и личне напоре Емануела Макрона у циљу постизања мира у Украјини. Он заиста много чини по том питању. Мировни процес био је један од кључних питања током нашег разговора. Очекујемо да ћемо у најскорије време, у складу са споразумима постигнутим на самиту у Паризу у децембру 2019. године, успети да одржимо следећи састанак лидера ‘нормандијске четворке’“, истакао је Зеленски.
Макрон је, са своје стране, саопштио да ће састанак политичких саветника лидера земаља „нормандијске четворке“ бити одржан у четвртак у Берлину.
Према његовим речима, биће потребни месеци како би се остварио напредак у регулисању ситуације у Украјини. Украјинска криза не може да се реши за неколико сати преговора, констатовао је француски лидер.
Париз ће заједно са Берлином наставити да посредује како би конфликт у Украјини био окончан, додао је он.
С тим у вези, Макрон је навео да је са руским председником током јучерашњих преговора у Кремљу разменио мишљења о безбедносним и војним питањима, као и да га је Путин уверио да Русија неће иницирати ескалацију сукоба.
„Мислим да је то значајно“, оценио је председник Француске.
Он је нагласио да је у његовим дискусијама са руским и украјинским председником постигнут одређени напредак на путу ка безбедности у региону. „Сада морамо да радимо на приближавању наших ставова“, напоменуо је председник.
Шеф француске државе апеловао је на Украјину да не реагује на провокације које имају за циљ дестабилизацију ситуације и поздравио „сталоженост и хладнокрвност Кијева при великом концентрисању руских снага на граници“.
Коментаришући речи белоруског председника Александра Лукашенка о могућем прекиду испорука енергената Украјини, Зеленски је рекао да је тражио увид у статистику трговинског промета између земаља. Према његовим речима, Белорусија знатно више извози у Украјину и ограничења би погодила пре свега народ.
Такав потез био би ударац за становништво обеју земаља, тим корацима се може прибећи „ако постоји жеља за повратком у камено доба“, оценио је украјински лидер.
Састанак лидера Русије и Француске одржан је 7. фебруара у Кремљу и трајао је нешто више од пет сати. Макрон је поручио да је дијалог са Русијом неопходан услов за изградњу мира. Такође је рекао да су Путин и он током састанка успели да приближе ставове о Украјини, те да решење украјинског питања може да буде само политичко, а основу за регулисање ситуације у земљи чине Мински споразуми.
Француски председник Емануел Макрон на преговорима са руским председником Владимиром Путином у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РУСИЈА
Макрон након посете Москви: Циљ је остварен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала