- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Обрт у Аустрији! Тек што је кренула обавезна вакцинација, вирусолог тврди да она није потребна

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаМедицински техничар припрема шприц са вакцином
Медицински техничар припрема шприц са вакцином  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Само што је Закон о обавезној вакцинацији ступио на снагу у Аустрији, познати аустријски вирусолог Норберт Новотни тврди да обавезна вакцинација више није потребна. Он је препоручио властима да не кажњавају невакцинисане.
„Закон о обавезној вакцинацији има везе са таласом делта соја, и с тим у вези је био оправдан“, објаснио је он за јавни сервис ОРФ додајући да су тада болнице биле пуне.
Сада, када је земља суочена са таласом омикрон соја, са јасно блажим обликом обољења, та мера, сматра Новотни, није више потребна.
Према његовим речима, омикрон сој је мутација у правом смеру, смеру ка сезонском вирусу. Новотни истиче да ће на јесен и зиму вирус и убудуће бити присутан, али да се против њега становништво може заштитити вакцином. Уз то он је уверен да стриктне мере, као локдаун или ограничења у угоститељству и трговини више неће бити потребне.
Новотни препоручује властима да не повећавају раздор у друштву и не кажњавају. Невакцинисани, међутим, треба да плате, али на другачији начин, то јест треба да плаћају тестирање, пренео је Танјуг.
Претходно је Комисија за управљање пандемијом у Аустрији (ГЕЦКО) саветовала да се према омикрон соју вируса корона треба опходити као према грипу.
У извештају ГЕЦКО се процењује да је до сада 93 одсто становништва било у контакту са вирусом или је вакцинисано, као и да омикрон доприноси даљем општем развоју имуног одговора.
Поред тога експерти указују да се омикрон, по опасности, треба посматрати као класичан грип, те би, ако број новозаражених наредних месеци буде пао, требало да се примене структуре за надзор инфлуенце.
Уколико не дође до нових мутација са већом патогеношћу, имунитет становништва кроз вакцину или прележани ковид-19 је на високом нивоу, а и има довољно лекова и вакцина, да би на јесен могло да се пређе на класично праћење као у случају грипа, наводи се у извештају. Уколико би се појавио један нови сој онда би поново много тога било отворено, сматра ГЕЦКО.
Када је реч о вакцинацији, ГЕЦКО сматра корисним четврту дозу шест до девет месеци после бустер дозе.
Та четврта доза би не само побољшала индивидуалну заштиту, већ би и подстакла ефекте бустер дозе ширење инфекције.
Зграда парламента Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
СВЕТ
Аустрија увела обавезну вакцинацију
Атмосфера на улицама Беча првог дана ступања на снагу закључавања Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
СВЕТ
Аустрија обара корона рекорде и оптужује Балканце
Беч - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
СВЕТ
У Линцу отворена нова радна места, опис посла – кажњавање невакцинисаних
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала