Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Приштина стално изазива кризе“: Петковић разговарао са специјалним британским изаслаником

© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуСтјуарт Пич и Петар Петковић
Стјуарт Пич и Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом којег је упознао са стањем у нашој јужној покрајини, као и са током дијалога Београда и Приштине у Бриселу.
Петковић је нагласио да Приштина својим потезима свакодневно генерише тензије на Косову и Метохији и том приликом је указао на недавно онемогућавање гласања у српским срединама, на референдуму о промени Устава Србије.
Петковић је указао и на претње политичких званичника из Приштине да ће Србима у покрајини бити и у будућности забрањено да гласају на изборима Републике Србије, што, каже, на најгрубљи могући начин представља угрожавање основних људских и грађанских права српског народа.
„Ако се поред тога узму у обзир готово свакодневни, етнички мотивисани напади на Србе, којих је од почетка прошле године до данас било 142, угрожавање њихове имовине и егзистенције у целини, као и угрожавање имовине СПЦ, постоје оправдани разлози за нашу забринутост за безбедност српског народа на Косову и Метохији“, каже Петковић.
Он је подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док са друге стране, политичка гарнитура у Приштини више од 3.200 дана одбија да омогући формирање Заједнице српских општина, као што одбија да имплементира одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини.
Такође, навео је да Приштина онемогућава рад медијима на српском језику, што су, каже, додатни притисци, који прете да обесмисле до сада направљене помаке у бриселским разговорима.
Он је изразио очекивање да ће се представници међународне заједнице ангажовати у стварању услова за изјашњавање српског народа на предстојећим изборима на простору КиМ и на тај начин допринети да се спрече последице које би могле да поткопају саме темеље дијалога и опредељење за решавање несугласица мирним и политичким средствима.
Иако Приштина континуирано и отворено показује да није заинтересована за суштински напредак у дијалогу, Београд остаје доследно опредељен за решавања несугласица за преговарачким столом и стварање предуслова за трајну, безбедносну стабилизацију прилика у региону, закључио је Петковић.
Пич је, прихватајући различите позиције Србије и његове земље о независности Косова и Метохије, описао своју нову улогу као улогу британског изасланика за Западни Балкан, пренео је Танјуг.
Рекао је да ће блиско сарађивати са специјалним представником ЕУ на подршци дијалогу између Београда и Приштине и одрживом решењу, на добробит свих људи у региону.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала