- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Прст у око Србији и српском народу“: Додик о Комшићевој посети Приштини

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, каже да напад Шефика Џаферовића на председника Србије долази у тренутку када зна да Жељко Комшић, мимо одлуке Председништва БиХ, иде у посету јужној српској покрајини.
„С тим да Комшић иде тамо као у посету држави, што је директан прст у око и Србији и Републици Српској и целом српском народу и није у духу добросуседских односа“, рекао је Додик у изјави за Срну.
Он је истакао да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, што значи свих анекса тог споразума од којих је један и Устав.
„Ако председник Србије изрази забринутост што се крше права Републике Српске дата Анексом 4, то није мешање у унутрашња питања БиХ већ легитиман политички наступ председника Србије“, навео је Додик.
Према његовим речима, и поред више пута јасно изречене поруке да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, у Сарајеву не сплашњава кампања против Србије коју оптужују сваки час за нешто, а сад, каже, шаљу и Комшића на Косово и Метохију.
„Данас је на оптуженичкој клупи Србија, сутра ће бити Хрватска. Питам се са ким муслимани желе да живе у БиХ и да ли је то та добросуседска политика за коју се лажно залажу“, закључио је Додик.

Џаферовић оптужио Вучића за мешање у питања Босне и Херцеговине

Раније данас бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да је изјава председника Србије Александра Вучића, којом, како каже, оспорава одлуке Уставног суда БиХ о државној имовини, представља директно мешање у унутрашња питања БиХ.
Џаферовић је у изјави за агенцију Фена рекао да мешањем у унутрашње ствари које се тичу суверенитета БиХ, председник Србије, како каже, „крши обавезу коју Србија има по Дејтонском мировном споразуму“.
Он додаје да ко поштује БиХ и Дејтонски споразум мора да поштује Уставни суд БиХ и његове одлуке.
„Уставни суд БиХ је својим одлукама дао одговоре на питања везана за државну имовину и сви у и ван БиХ су дужни да поштују те одлуке“, навео је Џаферовић.
Он сматра је актуелни покушај власти Републике Српске да кроз „неуставни закон у ентитетској скупштини присвоје власништво над државном имовином, представља директан удар на уставни поредак и Дејтонски споразум“.
„Све је то, уз покушај отимања овлашћења државном правосуђу, део сецесионистичког пројекта који предводи лидер СНСД-а Милорад Додик. Евидентно је да се председник Србије, подржавајући неуставне потезе ентитета РС у вези са државном имовином, намеће као спонзор Додикових активности на поткопавању уставног поретка и стабилности БиХ“, тврди Џаферовић.
Председник Србије Александар Вучић се у синоћњој емисији „Ћирилица" на ТВ Хепи осврнуо и на санкције Милораду Додику и поштовање Дејтонског споразума и навео да странце увек пита што су дозволили да се нарушавају правила Дејтона.
„Што не вратите шумарство и земљиште РС. По Дејтону то припада РС, и не постоји слово по којем се може тумачити другачије. Када их питате што то не вратите, кажу мора да прође пет, шест месеци, да је то процедура“, рекао је он и приметио: „Када су узели, било је то у року од једног дана, а сада треба пола године да то врате“.
„Када треба да се позивају на Дејтон он је добар, а када треба да направе нешто, онда говоре да то није у духу Дејтона“, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала