- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор у Немачкој открива зашто Берлин не шаље убојито оружје Кијеву

© AP Photo / Michael ProbstВечернее небо над Бундестагом, Берлин
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев каже да постоје два разлога због којих Берлин не шаље Украјини убојито оружје.
„Када је реч о испорукама убојитог оружја Украјини постоје одређене разлике у ставу Берлина. Оне су повезане да трагичним историјским искуством – испоручивати оружје у Украјину да би из њега пуцали на Русе – то покреће неке историјске паралеле и Немци су тога свесни“, рекао је амбасадор за ТВ „Русија 24“.
Ту је и унутрашња ситуација у Немачкој која предвиђа да се оружје не испоручује у зоне конфликата.
„Постоји чисто прагматичан став која сведочи о томе да испоруке неког наоружања неће променити војно-технички баланс и неће допринети дипломатским напорима да се регулише конфликт, а наше немачке колеге акценат стављају управо на дипломатске напоре и преговарачки процес“, закључио је Нечајев.
Од 2014. године земље НАТО-а, предвођене Сједињеним Америчким Државама, испоручују оружје Украјини и обучавају њену војску, што директно крши Минске споразуме и негативно утиче на решавање ситуације у Донбасу. Осим Американаца, у испорукама вредним милијарде долара учествују Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.
САД су испоручиле Украјини противтенковске ракетне системе „Џавелин“, патролне чамце, снајперске пушке и контрабатеријске радарске станице; Велика Британија – противтенковске бацаче граната; Турска – јуришне беспилотне летелице „Бајрактар ​​ТБ2“. Украјина и Велика Британија потписале су меморандум који предвиђа заједничко пројектовање и изградњу ратних бродова на територији двеју земаља и изградњу две базе за украјинску морнарицу.
Зграда Рајхстага у центру Берлина - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
СВЕТ
Немачки канцелар објаснио зашто је Украјини испоручено само 5.000 шлемова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала