- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сибирски научници направили нови лек против вируса корона – прва испитивања оптимистична

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДијагностички центар за лабораторијска истраживања у Москви
Дијагностички центар за лабораторијска истраживања у Москви - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Научници са Института за цитологију и генетику Сибирског огранка Руске академије наука направили су лек против вируса корона на бази рекомбинантног хуманог интерферона ламбда, саопштио је заменик директора за клинички рад Института Максим Караљов.
Како је објаснио, реч је о фундаменталном пројекту стварања новог антивирусног лека на бази рекомбинантног хуманог интерферона ламбда који је модификован на посебан начину циљу побољшања његових својстава. Рад на томе је почео пре пандемије вируса корона и био је усмерен на тражење нових метода лечења вирусних конјунктивитиса, али је због нове претње истраживање преусмерено на могућност коришћења лека за лечење вируса корона.

„До сад је спроведен први део претклиничких испитивања интерферона ламбда у вези његове антивирусне активности против САРС-ЦоВ-2 и она су веома оптимистична. Широк спектар радних доза и истовремено ниска токсичност омогућавају да будемо оптимистични по питању лека кроз читав низ истраживања – у претклиничкој и касније клиничкој примени“, казао је Корољов.

Он је појаснио да претклиничка испитивања обично трају од једне до две године, док ни клиничка испитивања не могу трајати мање од две године.
Према речима научника, велики плус овог лека је у томе што Институт иза себе има озбиљан научни рад у том правцу.
„Развој антивирусних лекова је веома тежак задатак, али постоји нада да ћемо са интерфероном ламбда имати озбиљан успех. Следећи пресек би могао да се направи најраније за годину дана, јер се сада покреће претклинички програм“, закључио је Корољов.
Производња лекова - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Русија регистровала нови лек против ковида „Молнупиравир“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала