- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Скандал у Турској: Манастир претворен у дискотеку, Руска црква тражи да се казне организатори

© REUTERS / Umit BektasМанастир Панагија Сумела у Турској
Манастир Панагија Сумела у Турској - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Православни манастор Панагија Сумела, изграђен крајем 4. - почетком 5. века у турској провинцији Трабзон нашао се у центру скандала прошле недеље. Руска православна црква је чак реаговала.
Без обзира на то што је манастир затворен због рестаурације и могућности одрона, локалне власти су дале одобрење тројици ди-џејева да сниме рекламу за ову православну светињу.
Према речима једног од уметника, они су желели да представе манастир Сумела на другачији начин - уз помоћ енергије музике. Међутим, успели су само да изазову велико негодовање, укључујући и Руске православне цркве.
„Данас је верски склад у тој земљи поново нарушен: у главној историјској светињи понтијских Грка, манастиру Панагија Сумела у Трапезунду, локалне власти су дозволиле отварање дискотеке“, изјавио је шеф одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит Иларион.
Он је приметио да су власти то дозволиле како би привукле туристе.
„Сигуран сам да руски туристи, који представљају већину туриста који посећују Турску, никада не би одобрили овакво цинично гажење хришћанске светиње. У Русији такав однос према храму или џамији доводи до кажњавања одговорних. Задовољство је видети да бар представници локалног становништва и туристичког бизниса протестују због онога што се десило“, додао је високи званичник руске цркве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала