- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Волите ли Брамса? — Вече с Београдском филхармонијом и Габријелом Фелцом

© Фото : скриншот јутјубБеоградска филхармонија
Београдска филхармонија - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Београдска филхармонија и њен шеф-диригент Габријел Фелц припремају концерт у знаку Јоханеса Брамса, који ће бити изведен 11. фебруара у Коларчевој задужбини. Поред два симфонијска остварења овог композитора, „Варијација на Хајднову тему“ и популарне Треће симфоније, на програму ће бити и Веберова увертира за оперу „Оберон“.
Фелц и београдски филхармоничари ће концерт отворити мистичном увертиром за последњу оперу К. М. фон Вебера, Оберон“, која се после више деценија поново налази на репертоару филхармонијског оркестра, саопштено је из Београдске филхармоније.
„Оберон“ је заснован на причи о краљу патуљака, који је са супругом водио расправу о томе ко је мање веран у браку, мушкарци или жене.
Централно дело на програму концерта је Трећа симфонија Јоханеса Брамса, о чијој популарности говори и податак да је сам аутор сматрао исувише популарном и превођеном симфонијом, иако је био свестан њене вредности.
Љубитељи филма ће посебно уживати у Трећој симфонији, будући да чувена мелодија њеног трећег става обележава стари класик, филм инспирисан романом „Волите ли Брамса?“ Франсоаз Саган, са Ингрид Бергман и Ентонијем Перкинсом у главним улогама.
Извођењу Брамсовог ремек-дела претходе „Варијације на Хајднову тему“, које је премијерно извела Бечка филхармонија, док је за диригентским пултом био сам аутор, саопштено је из Београдске филхармоније.
Немачки композитор и пијаниста Јоханес Брамс (1833—1897) био је један од представника касног романтизма. Компоновао је за клавир, камерне ансамбле, симфонијски оркестар, за глас и хор, а као пијаниста је премијерно извео многа своја дела.
Сарађивао је с водећим извођачима свог времена, међу којима су били и пијанисткиња Клара Шуман и виолиниста Јосеф Јоахим. Многа његова музичка дела су неизоставни део модерног концертног репертоара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала