Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Заштитник грађана: Направљени пропусти, невакцинисано дете има право на предшколско

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Заштитник грађана упутио је апел Предшколској установи "Буцко" из Сокобање да дете из тог места којем је вакцинација одложена на одређени период упише у предшколски програм, како би му било омогућено да оствари своје право на образовање и васпитање.
Заштитник је у поступку контроле правилности и законитости рада надлежних органа, покренутом по притужби родитеља детета, утврдио пропусте у раду Предшколске установе "Буцко" и Министарства просвете којима је повређено право детета на обавезно образовање.
Предшколска установа је, по мишљењу Заштитника грађана, учинила пропуст у раду јер је супротно закону одбила захтев за упис невакцинисаног детета коме је вакцинација према лекарском извештају из новембра 2021. године по препоруци имунолога одложена за још до три месеца.
Такође, заштитник каже да је ресорно министарство направило пропуст, јер по сазнању да дете није уписано у предшколску установу није предузело мере како би се исправио пропуст преdшколске установе.
Заштитник подсећа да Закон о заштити становништва од заразних болести и Правилник о имунизацији и начину заштите лековима не предвиђају да је приликом уписа у предшколску установу потребан посебан документ који родитељ или старатељ треба да приложи, те истиче да је за боравак детета у колективу неопходна потврда изабраног педијатра којом се доказује вакцинални статус.
У препорукама за отклањање недостатака, Заштитник тражи да предшколска установа без одлагања упише дете и да се одмах по упису обрати Министарству здравља како би утврдила да ли потврда коју су родитељи детета поднели уз захтев за упис представља подобну исправу за боравак детета у установи, као и да у року од 15 дана обавести Заштитника грађана о поступању по препорукама, пренео је Танјуг.
Од надлежног министарство Заштитник тражи да обави инспекцијски надзор у предшколској установи "Буцко" како би се утврдило да ли је извршен упис детета у складу са Законом о основама система образовања и васпитања, као и да о резултатима надзора обавести Заштитника у року од 30 дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала