- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Адвокат открио шта чека младу Рускињу – доктор сумња на „нешто чудно“

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаКамила Валијева
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Камила Валијева, руска ледена принцеза, 15-годишња репрезентативка у уметничком клизању, нашла се у центру пажње због наводно позитивног допинг теста током Зимских олимпијских игара у Пекингу. Стручњаци кажу – могућ је и повољан исход, али и сумњају у време када је објављен резултат.
Валијева је са руским тимом освојила златну екипну медаљу, али је церемонија доделе отказана након вести да постоји један позитиван налаз на допинг у руској екипи – касније је незванично објављено да је у организму младе Рускиње пронађен триметазидин, састојак лека против ангине пекторис и вртоглавице.
То није први случај на Зимским олимпијским играма, а у претходном на страни одбране био је адвокат Артјом Пацев.
„После Зимских олимпијских игара 2018. године ја сам био ангажован у случају Надежде Сергејеве. Она је такође била позитивна на триметазидин, али у веома малој дози. Испоставило се да се ради о траговима који су стигли из комплекса аминокиселина. Не бих одбацио могућност да се ради о истом случају и овде“, навео је Пацев.
Ипак, адвокат каже да следи мукотрпан рад.
„Ми смо провели седам месеци покушавајући да откријемо одакле се појавила та супстанца“.
Што се тиче санкција, каже Пацев – оне износе четири године, као код стероида.
„Мораће да се истражи порекло супстанце. Ако је концентрација веома мала, онда постоји могућност да је стигла кроз контаминирани производ, да се помешала са нечиме. Важно је рећи, та супстанца нема никакав утицај на спортске резултате, нарочито у уметничком клизању“, рекао је Пацев.
Мишљење о свему дао је и спортски доктор Никита Карлицки и он је упоредио триметазидин са милдронатом, леком који се користи за поправљање крвне циркулације у организму, у случајевима када крв не долази до појединих делова тела, претежно екстремитета.
„Оба лека су забрањена, а триметазидин штити срце и мозак током интензивних тренинга. Типично је да анализе трају две до три недеље, али после позитивног резултата морао би да постоји поновљени процес. Нешто је чудно у томе да се резултат сада појавио. Можда су двапут радили проверу пре него што су објавили да се нешто догодило, али вреди напоменути да се узорци чувају десет година“, истакао је Карлицки.
Доктор оставља простор за повољне вести.
„Тај лек би могао да буде одобрен. За то је неопходно изузеће које даје доктор, а потребно је и да документација буде у систему“, истакао је Карлицки.
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СПОРТ
Лек је разлог за драму коју преживљава руска ледена принцеза?
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СПОРТ
Новинар бесан због драме у Пекингу: „Шта сте, ког ђавола, чекали? Хоће да избаце Камилу и Русију!“
Руска репрезентација у уметничком клизању - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СПОРТ
Русија чека званичне информације – медији откривају наводне детаље из Пекинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала