- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Америка покушава да уцени Русију испоруком оружја Украјини

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМИП Русија
МИП Русија - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе покушавају да изврше на Русију политички и војно-технички притисак испорукама наоружања у Украјину, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Све што се дешава у тој сфери у смислу пумпања Украјине опремом, муницијом, војном техником, укључујући убојито оружје је покушај да се на нас изврши додатни и, вероватно, војно-технички притисак. Ту очигледно постоји компонента уцене и притиска, нама је то јасно“, истакао је Рјабков.

Како је додао, потенцијално распоређивање америчких противракетних система „ТХААД“ у Украјини смањиће шансе за политичко и дипломатско решавање кризе.

Безбедносне гаранције

Према речима Рјабкова, одговор НАТО-а на безбедносне гаранције садржи много више безобразнијих формулација, него одговор Сједињених Америчких Држава.

„Озбиљно смо схватили ставове о конкретним мерама транспарентности, јачања поверења, смањења ризика које садржи, конкретно, амерички документ. У одговору НАТО-а је проценат безобразлука и изазивачких формулација много већи у поређењу са америчким, иако и у америчком има довољно елемената неприхватљиво формулисаних питања“, истакао је дипломата.

Русија неће дозволити да се њени захтеви о безбедносним гаранцијама „утопе“ у дуге разговоре, додао је Рјабков.
„Подсећам све који су укључени у тај посао да нису они ти који треба да износе некакве претензије према Русији, него Русија захтева од колективног Запада, пре свега од САД као диригента онога што се дешава, озбиљну реакцију на наше захтеве – неширење НАТО-а, неразмештање ударних система у близини наших граница и враћање конфигурације НАТО-а на позиције које је Алијанса заузимала 1997. године“, појаснио је дипломата.
Како каже, то су императивни захтеви руске стране.
„Нећемо дозволити да се разводне, утопе у трабуњање чиме се бави ОЕБС“, упозорио је Рјабков.
Русија наставља да анализира реакцију САД на безбедносне гаранције, информације и даље пристижу, саопштио је дипломата, истакавши да САД треба да се укључе у смислен, садржајан дијалог са Русијом о безбедносним питањима.
„Ако су озбиљно забринути због те ситуације, они треба да воде дијалог иза затворених врата. У последње време је превише публицитета, мегафон дипломатије са Запада“, додао је он, истакавши да је Русија у последње време фокусирана на тихи дипломатски рад.
Рјабков је додао да Москва наставља да припрема одговор на реакцију САД и НАТО-а на руске нацрте докумената о безбедносним гаранцијама.
Такође је саопштио да руска страна преко различитих канала, између осталог и на највишем нивоу, свакодневно води преговоре на ту тему.
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Сједињене Америчке Државе и НАТО су предали Русији одговоре на предлоге о безбедносним гаранцијама. Америчка страна тражила је да се одредбе одговора предатог Русији не објављују, а Москва се сложила са овим захтевом. Међутим, како је приметио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, садржај америчких предлога ускоро ће постати познат широј јавности, пошто су о њима разговарали са свим савезницима Вашингтона у НАТО-у и Кијевом.
Путин на састанку са француским председником Емануелом Макроном - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РУСИЈА
Путин: Не можемо да затварамо очи пред чињеницом да НАТО сматра Русију својим противником /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала