- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Највећа заплена у историји САД: „Пословни анђео“ оптужен да је згрнуо милијарде у криптовалути

CC0 / pixabay / Биткоин
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Америчко министарство правде саопштило је да је запленило криптовалуте вредне 3,6 милијарди долара које су украдене током хаковања криптомењачнице „Битфинекс“ 2016. године. Власти су ухапсиле две особе које се сумњиче да су планирале да „оперу“ дигиталну робу, преносе медији у САД.
Званичници кажу да су технолошки предузетник Илаја Лихтенштајн (34) и његова супруга, музичарка Хедер Морган (31) оптужени за покушај прања новца, тачније, покушали су да оперу 119.754 биткоина украдених након хакерског упада у мењачницу криптовалута „Битфинекс“ због чега су покренули више од 2.000 неауторизованих трансакција.
Тужиоци кажу да су биткоини послати у дигитални новчаник под контролом Лихтенштајна, пише Јутарњи лист.

Највећа појединачна заплена у историји америчког правосуђа

У време крађе та количина биткоина вредела је око 71 милион долара, али, као што је познато, њена вредност је до данас порасла, па је укупна сума достигла чак 4,5 милијарде долара. Федералне власти рекле су да су успеле да заплене око 94.000 украдених биткоина чија се вредност процењује на 3,6 милијарде долара.
Овај случај представља највећу појединачну заплену новца у историји америчког министарства правосуђа, али и највећи судски процес произашао из недавно најављених напора да се истражи криминал у свету криптовалута.
„Криптовалуте нису сигурно уточиште за криминалце“, рекла је заменица главног тужиоца Лиза О. Монако додавши како су Лихтенштајн и Морганова покушали да оперу украдене биткоине кроз лавиринт криптовалутних трансакција.
„Захваљујући педантном раду наших служби, још једном смо показали како је увек могуће пратити траг новца без обзира на то у којем облику долазио“, додала је она.
„Битфинекс“ је раније понудио награду потенцијално вредну стотине милиона долара за информацију која би довела до повраћаја украдених средстава. Америчке власти нису откриле да ли је понуђена награда играла икакву улогу у хватању ухапшеног брачног пара, а судски списи, пак, сугеришу да никаква помоћ можда и није била потребна.
Према документима, већина средстава је неко време била положена на Алфабеју, платформи коју су власти затвориле 2017. године јер је била место илегалне трговине наркотицима, оружјем и лажним документима.
Тужиоци кажу да су успели да прате биткоин од хаковања, преко Алфабеја и даље.

„Пословни анђео“ и повремена реперка

Према судским списима, брачни пар није оптужен за хаковање, али није откривено ни да да ли су оптужени за крађу новца.
Илаја Лихтенштајн је технолошки предузетник познат по надимку Dutch (Холанђанин), а себе описује као „пословног анђела“ и инвеститора. Морганова повремено репује и води маркетиншку фирму „Сејлсфолк“.
У изјави датој пореској служби под заклетвом, пар је изјавио да су потрошили мањи део украденог новца, нешто на злато, а нешто на незамењиве токене (НФТ) - јединствене дигиталне слике којима се тргује као колекционарским и уметничким делима. Остала плаћања извршена су за Волмарт поклон картице, вожње Убером, Нotels.com и Плејстејшн.
Амерички званичници су рекли да ће, с обзиром на то да су средства заплењена на основу судског налога, судија на крају одлучити како ће враћени новац бити распоређен, али и да ће Влада тражити поврат средстава правим власницима.
„Интензивно сарађујемо са министарством правосуђа откако је започела истрага и наставићемо то да чинимо“, стоји у писаној изјави „Битфинекса“. Обавезали су се да ће „пратити све потребне правне поступке како би се утврдила права на поврат украденог биткоина“.
Власти су све забринутије да је сложен и често збуњујући свет криптовалута рај за криминалце свих врста који желе да украду новац, али и онај украдени да сакрију од власти. Такозвани „ransomware“ напади – у којима хакери траже новац у замену да не би уништили рачунарске датотеке неке фирме - постали су једно од подручја у којем криминалци преферирају криптовалуте.
Министарство правосуђа САД због тога је прошле године оформило Национални тим за криптовалуте да би проширио истраге о прању новца и другим финансијским злочинима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала