- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Нови Сад, гитара, свет“: Почео Војвођански фестивал гитаре

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICЗоран Крајишник, гитара
Зоран Крајишник, гитара - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
У оквиру програма „Нови Сад – Европска престоница културе“, синоћ је у отворен 16. „Војводина гитар фест 2022“ концертом новосадског гитаристе Зорана Крајишника.
Крајишник је познато име новије историје новосадске класичне гитаре и редован професор на Академији уметности у Новом Саду. Суноћ је публици интерпретирао дела С.Л. Вајса, као и репертоар каталонске музике, а за крај је премијерно одсвирао композицију коју му је за 50 рођендан посветио Ведран Феризовић, његов некадашњи студент, а данас признати гитариста.
„Ја сам стварно уживао што је вероватно и први предуслов да и сви остали са мном уживају. Сала је изванредна, акустика је савршена, за гитару је одличан простор и дозвољава човеку да се игра, и да све идеје које је замислио – пренесе“, казао је Зоран Крајишник након концерта.
Он је нагласио да је то био први његов наступ на фестивалу и да је последњих десетак година учествовао као предавач или члан жирија.
Прва фаза фестивала трајаће до 12. фебруара и у културној станици „Еђшег“ у оквиру пет фестивалских дана наступиће и Душан Богдановић, Стефан Јовић, Милош Вуковић и Ведран Феризовић трио, а публика може погледати и изложбу „Нови Сад, гитара, свет“.
Поред концерата, одржава се више мастеркласова и предавања које предводе великани гитарске музике.
Фестивал се наставља у мају месецу у оквиру програма „Еуро стрингс“ платформе, уз Међународно такмичење за гитару „Др Јован Јовичић“, преноси Танјуг.
Музички састав Калем - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
КУЛТУРА
Балканска традиција у новом руху: „Калем“ - снага извучена из сете /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала