- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови састанак Контакт-групе, Кијев по старом — одбија директан дијалог с представницима Донбаса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције ЛНР
Припадник Народне милиције ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Кијев одбија директан дијалог са самопроглашеним републикама у Донбасу, ЛНР и ДНР, а паралелно с тим повећава снаге у зони конфликта, рекао је представник Русије у Контакт-групи и амбасадор у Белорусији Борис Гризлов.

„На данас одржаном састанку тростране Контакт-групе став украјинске делегације се није променио. Кијев упорно наставља да одбија директан дијалог с представницима Донбаса и да игнорише њихове предлоге. При томе Оружане снаге Украјине повећавају своје присуство у зони конфликта“, рекао је Гризлов.

Он је додао да Кијев одбија да разговара о условима за мирно окончање конфликта.
„Украјински преговарачи као и до сада нису изнели никакве предлоге за мирно политичко регулисање конфликта и још једном су одбили да реагују на одговарајуће предлоге Доњецка и Луганска. На те предлоге нема ни позитивног ни негативног одговора“, објаснио је Гризлов.
Подсетимо, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је рекла да се кијевски режим, уместо примене Минских споразума, бави имитирањем процеса и избегава директан дијалог са Доњецком и Луганском и покушава да пребаци одговорност за нормализацију ситуације у Украјини на Русију која је само посредник.
У главном граду Белорусије у фебруару 2015. године потписан је документ под називом „Пакет мера за реализацију Минских споразума“, који се чешће назива „Мински споразуми“ или „Минск 2“, за разлику од Минског протокола и Минског меморандума, потписаних у септембру 2014. године.
Споразум „Минск 2“ требало би да допринесе прекиду борбених дејстава између Украјине и непризнатих република створених на територији Доњецке и Луганске области и да постави темеље за мирно политичко решавање сукоба.
Састанка Дмитрија Козака с политичким саветницима Немачке и Француске за нормандијски формат - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
СВЕТ
Тешки преговори у Паризу, резултат – нула
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала