- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Почела хапшења: Канадска престоница и даље блокирана

© AP Photo / Patrick DoyleКамионџије
Камионџије - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Полиција у Отави ухапсила је 23 особе у вези са, како је речено, незаконитим демонстрацијама које су организовале камионџије и други возачи који се противе обавезној вакцинацији против ковида-19.
Возачи захтевају укидање обавезне вакцинације за све који прелазе канадско-америчку границу.
Канадска престоница и даље је блокирана стотинама возила из такозваног “конвоја слободе” који чине противници епидемиолошких мера, док су организатори протеста позвали на састанак са свим савезним политичким лидерима, осим са премијером Џастином Трудоом, како би се пронашло мирно решење за ову кризу, преноси британски лист “Гардијан”.
Заменик шефа полиције Отаве Стив Бел рекао је новинарима да је полиција имобилисала многа тешка возила која су учествовала у блокади и да су се у четвртини од 418 протестних камиона у центру града налазила и деца.
Због тога је полиција изразила забринутост за њихово здравствено стање због хладноће, буке, ризика од угљен-моноксида и приступа санитаријама.
Истовремено, најпрометнији гранични прелаз између Канаде и САД је затворен, пошто су канадске камионџије блокирале све траке на прелазу у знак протеста против епидемиолошких мера владе за контролу пандемије корона вируса.
Камиони су касно у понедељак почели да блокирају мост “Амбасадор” који повезује амерички град Детроит и канадски Виндзор, затварајући саобраћај у оба смера, подсећа британски лист “Гардијан”.
Улазак у Канаду је у уторак остао блокиран, док се саобраћај у смеру САД једва одвијао.
Британски лист наводи да сваког дана око 8.000 камиона уобичајено прелази мост, преко којег се реализује готово 27 одсто трговине између Канаде и САД.
Канадски премијер Џастин Трудо појавио се у уторак у јавности први пут после више од недељу дана након што је био заражен корона вирусом и поручио да протести морају престати.
Трудо је осудио тактику демонстраната, наводећи да појединци покушавају да блокирају економију земље, њену демократију и свакодневни живот суграђана.
Канадске камионџије, уз подршку грађана, возе у колони до Отаве, протестујући против ковид мера - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
СВЕТ
Како су камионџије уздрмале Канаду: У борбу крећу и колеге из Аустралије, Новог Зеланда, Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала