- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски хирург објашњава: Које пластичне операције су најопасније

CC0 / Pixabay / Хирурзи
Хирурзи - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Велики број људи жели да промени свој изглед и одлучује се за пластичне операције. Да ли је то најпаметнија одлука када неке операције могу да буду опасне и да доведу до низа нежељених ефеката?

„Липосукција је једна од најтраженијих операција за коју већина пацијената сматра да није компликована козметичка процедура. Међутим, то није безопасна интервенција. Смртни исходи су обично повезани са масном емболијом (компликација изазвана уласком честица масти у крв, што доводи до зачепљења крвних судова и поремећаја у снабдевању крвљу, посебно у плућној артерији)“, појаснила је руска хируршкиња Марија Рудакова.

Она је навела да се људи одлучују за липосукцију у нади да ће им она омогућити да смање телесну тежину. Међутим, она не решава тај проблем. У идеалним условима операција се спроводи када човек смрша, како би се исправиле контуре фигуре. Без обзира на то, пацијенти, а понекад и лекари, покушавају да реше проблем тако што отклањају велику количину масти. А што је већи обим липосукције, то је већи ризик за компликације, додала је докторка.

„Проблем са вишком килограма не би требало решавати пластичним операцијама. Липосукција и абдоминопластика (уклањање масти на стомаку) нису предвиђени за гојазне пацијенте, јер то није проблем спољног изгледа, већ болест. Ако пацијент има вишак килограма требало би да се обрати ендокринологу или бариатричним хирурзима (операција се изводи на стомаку или цревима и намењена је гојазним људима како би се смањио апетит). На овај начин се проблем не решава локално, већ кардинално“, рекла је хируршкиња „Националног медицинског истраживачког центра за ендокринологију“ Марија Синеокаја.

Бариатрична операција се изводи лапороскопски, процедура траје до 90 минута. Након операције се пацијенту уводи дијета. У односу на липосукцију, приликом које долази до оштећења крвних судова поткожног ткива и нервних влакана, бариатричном операцијом не долази до таквих компликација.
„Најопасније пластичне операције су оне код којих долази до повреде ткива, као што је пластична операција стомака приликом које се отклања десет килограма масти“, појаснила је Рудакова.
Она је закључила да су операције веома опасне за старије пацијенте са пратећим обољењима.
Ланац ДНК - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РУСИЈА
Руски генетичари објаснили зашто сви људи различито изгледају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала