Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Српчићи моји“: Наставник суспендован због три прста у учионици и спорне фотографије

© AFP 2023 / JURE MAKOVECШкола
Школа - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Наставник хемије Милош Стојнић из новосадске основне школе „Бранко Радичевић“ суспендован је након што се сликао са ђацима српске националности. Он је ученицима сугерисао да подигну три прста, па је фотографију поделио на свом профилу на Инстаграму уз натпис „Српчићи моји“.
Спорна фотографија је такође прослеђена и на ученичку групу на Вајберу, на којој су многа деца друге националне и верске припадности, словачке, хрватске, ромске, русинске.
Гест овог наставника узнемирио је родитеље других националности и они су фотографију проследили медијима, преноси Б92.
Наводно су се узнемирили и родитељи сликаних ђака, јер њихова лица на фотографији нису замагљена, односно скривена.
Директорка школе Сузана Марић каже да је тако и сазнала шта се догодило.
Након што је видела фотографију „Српчића“ у медијима, позвала је колегу и обавестила га да ће морати да покрене дисциплински поступак против њега.
„Све смо сазнали од новинара, не од родитеља, не од деце. Ни данас нас нико није звао да се жали тим поводом“, каже нам на почетку разговора директорка Сузана Марић.
Због тежине поступка, додаје, морала је одмах и да суспендује наставника.
„Сакупићемо све релевантне чињенице и истражити шта се догодило, а колега ће остати суспендован све до окончања дисциплинског поступка. Наш правни тим ће одлучити о казни када поступак буде окончан. Најблажа казна је новчана, а најстрожа коју може добити је отказ“, наводи директорка Марић.
Она је најавила да ће поводом овог случаја у школу у четвртак доћи и просветна инспекција.

Огласило се Министарство просвете

О спорном случају огласило се и Министарство просвете.
„Школа је покренула дисциплински поступак против наставника хемије у циљу утврђивања његове одговорности поводом настале ситуације. Овим поводом, школи и Министарству нису упућене притужбе од стране ученика и родитеља ученика који су на слици. Школа ће у наредном периоду појачати превентивне активности у раду са ученицима и наставницима у циљу неговања интеркултуралности и превенције ризичних облика понашања на интернету и злоупотребе информационо-комуникационих технологија. Министарство ће пратити поступање школе у овом случају“, наводи се у одговору Министарства просвете.
Стојнићу наводно ово није први пут да се овако слика са ђацима.
Пре годину дана је на друштвеним мрежама објавио скоро идентичну слику из Гимназије „Светозар Марковић“, где је такође био на замени.
Уз ондашње фотографије, на којима је такође објавио лица својих малолетних ученика, наставник је објавио да је „његова идеја школе да узнемири ум младих људи и распали њихов интелект“, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала