- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Упркос противљењу јавности, словачка председница ратификовала Војни споразум са Америком /видео/

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаРезиденција председника Словачке у Братислави
Резиденција председника Словачке у Братислави - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Председница Словачке Зузана Чапутова ратификовала је Споразум о војној сарадњи између Словачке и САД. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је честитао Братислави тим поводом.
Претходно је парламент одобрио Споразум. За Споразум је гласало 79 посланика владајуће коалиције, док је против било 60 посланика опозиције, а председник парламента је био уздржан.
Гласању је претходила више него бурна расправа, а прочитана је и изјава главног тужиоца Словачке Мароша Жилинке, да Споразум води ка нарушавању суверенитета и територијалне целовитости Словачке, јер део својих права преноси на другу државу.

Жилинка је у том документу пронашао 35 ставки које не одговарају домаћем законодавству и сугерисао је посланицима да одбаце документ.

Дан раније испред парламента су одржане и демонстрације на којима је око 5.000 људи изразило протест против овог Споразума.
Лидери опозиционих партија саопштили су да намеравају да почну са прикупљањем потписа грађана за одржавање референдума о две теме: расписивање ванредних парламентарних избора и одбацивање Споразума.
План је на удару критике како бројних политичара, тако и јавности. Бивши премијер Роберт Фицо уверен је да је једини циљ Споразума приближавање америчких снага руским границама.
Према анкетама спроведеним крајем јануара, 64 одсто испитаника није било сагласно са могућим распоређивањем америчких војника у Словачкој, а 51 одсто је одбацило Споразум. Подршку војној сарадњи са Америком пружило је 32 одсто анкетираних.

Према билатералном Споразуму између Братиславе и Вашингтона, америчкој страни ће бити дозвољено да бесплатно користи два војна аеродрома — на истоку и у централном делу Словачке. Споразум би требало да буде на снази десет година, уз могућност продужења или прекида.

Такође, документом је предвиђено да Америка издвоји 100 милиона долара за модернизацију одбрамбене инфраструктуре Словачке.
Амерички војници на вежбама у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички војници стижу близу Србије: Бајден шаље додатне снаге у Румунију, Пољску и Немачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала