- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова ОЕБС-у поводом „РТ ДЕ“ и „Дојче велеа“: Не будите непрофесионални, већ поштени

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗапослени у офису канала РТ у Москви
Запослени у офису канала РТ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Москва позива представницу ОЕБС-а за питања слободе медија Терезу Рибеиру да заузме поштен став у вези са ситуацијом око „РТ ДЕ“ и „Дојче велеа“, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Како каже, изјава Рибеире о затварању бироа „Дојче велеа“ у Русији је непрофесионална.
Према њеним речима, руска страна није успела да пронађе ниједну њену изјаву у вези са „прогоном“ и „кампањом клевете“ против „РТ-а“ у Немачкој и другим земљама. Истовремено, приметила је Захарова, одговор Москве на поступке против руских медија изазива негодовања портпаролке ОЕБС-а.
Захарова је скренула пажњу на изјаву Рибеире објављену 4. фебруара на сајту организације и посвећену затварању бироа „Дојче велеа“ у Русији као одговор на ограничење рада телевизијског канала „РТ ДЕ“ у Немачкој.
Немогуће је бити тако равнодушан и непрофесионалан данас, говорила сам то и раније. Не чујемо речи забринутости због централизовано мотивисаних покушаја, на пример, блокирања банкарских услуга 'РТ ДЕ' и противљења немачке владе да лиценцира телевизију у државама Европске уније“, изјавила је Захарова током брифинга.
Волела бих да схватим механизам доношења одлука канцеларије портпаролке, додала је она.
„Да ли се то, можда, ради пристрасно? Можда постоје неке полуге утицаја?“, запитала се Захарова.
Према речима портаролке, представница организације је „игнорисала редослед догађаја“ који је довео до затварања бироа „Дојче велеа“ и ни реч није рекла о разлозима који су подстакли Москву на овај корак.

„И поред тога што је у наслову одговарајуће поруке објављене на интернет порталу ОЕБС-а наведено да су поменуте мере реципрочне, што се тиче текста, очигледно је све урађено намерно, није било ни речи о разлозима који су Русију побудили да предузме одлучне кораке – у потпуности оправдане у тренутној ситуацији, а покренуте са немачке стране“, истакла је портпаролка руског МИП-а.

С тим у вези, Русија апелује на институцију ОЕБС-а за слободу медија да заузме позицију поштеног и правог руководиоца којег су ангажовали чланови организације како би контролисао ситуацију, додала је Захарова.
Подсетимо, у оквиру реципрочних мера објављених 2. фебруара као одговор на непријатељске кораке Немачке да забрани сателитско и друго емитовање телевизијског канала на немачком језику „РТ ДЕ“, Москва је затворила дописништво немачке радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ у Руској Федерацији.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Одговор Москве на блокаду „РТ“: Забрањен рад „Дојче велеа“ у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала