- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Берлинале“ у знаку жена: Отварање уз Изабел Ађани, легендарну Хану Шигулу и награђену Изабел Ипер

© AP Photo / Soeren StacheБерлинале 2021
Берлинале 2021 - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
После 120 филмских остварења, две награде „Цезар“, две „Златне палме“, два „Златна лава“, француска глумица Изабел Ипер ове године добиће „Златног медведа“ на 72. Међународном филмском фестивалу у Берлину за животно дело.
После прошлогодишњег издања одржаног у марту и јуну, Берлински филмски фестивал враћа се „у нормалност“: за разлику од европског филмског тржишта које се преселило на интернет, овогодишњи 72. по реду „Берлинале“ држи се догађаја уживо, додуше у ограниченом капацитету.
Нови филмови познатих аутора као што су Клер Дени, Дарио Аргенто, Квентин Дупије, Урсула Мајер, али и звезда у успону, међу којима су Киву Рухорахоза, Ешли Мекензи И Ли Руижун биће на репертоару угледне филмске смотре која почиње 10. фебруара и траје до 20.

„Берлинале“ у знаку жена и — Хане Шигуле

У трци за „Златног и Сребрног медведа“ ове године наћи ће се 18 филмова, од којих су седам режирале жене. Нових 17 остварења која стижу из 15 земаља биће приказано као светске премијере, а два су филма редитељски деби, чију режију потписују такође жене.
Свечано отварање фестивала припало је филму „Петер фон Кант“ (чија је ово и светска премијера) француског синаесте Фрасоа Озона. Реч је о делу инспирисаном чувеним Фазбиндеровим класиком „Горке сузе Петре фон Кант“. У њему је Озон обрнуо родне улоге и главну доделио мушкарцу, док је радњу сместио у време пандемије. Глумачки ансамбл предводе Денис Меноше, Изабел Ађани и легендарна Хана Шигула.
Озоновом остварењу у такмичарској селекцији придружује се још 17 наслова, међу којима се налазе нови филмови јужнокорејског редитеља Хонг Санг-Соа, који је на овом фестивалу 2020. године понео титулу најбољег редитеља, потом филм Клер Дени „Both Sides of the Blade“, која дебитује на „Берлиналеу“, са Жулијет Бинош и Винсентом Линдоном у главним улогама.
У трци за „Златног медведа“ наћи ће се и филм глумице Шарлоте Гејзбур „The Passengers of the Night“, „Римини“ Улриха Сеидела и „Call Jane” америчке ауторке Филис Наги са Елизабет Бенкс, Кејт Маром и Сигурни Вивер у главним улогама.
Летње издање Берлинала одржава се од 9. до 20 јуна 2021. године на шеснаест локација на отвореном у Белину.  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Златни медвед за лаку порнографију: Зашто се насиље лакше прихвата од голотиње
На листи селекције „Сусрети“ је и филм Питера Стрикленда „Flux Gourmet” и Бертран Бонело с новим филмом „Кома“.
У оквиру специјалног програма биће приказан филм „This Much I Know To Be True“, који истражује креативно партнерство Ника Кејва са Вореном Елисом, дугогодишњим сарадником и чланом бенда „The Bad Seeds“, као и нови филм мајстора хорора Дарија Аргента.

Три српска филма на програму 72. „Берлиналеа“

На програму овогодишњег Филмског фестивала у Берлину нашла су се и три српска остварења. У оквиру програма „Панорама“ на 72. „Берлиналеу“ биће приказан филм Милоша Пушића „Хероји радничке класе“ са Јасном Ђуричић у главној улози.
У селекцији „Форум“ налази се остварење које је настало у копродукцији Немачке, Шпаније, Јужне Кореје и Србије „Послеводе“ у режији Данета Комљена.
Серија „Црна свадба“ Страхиње Маџаревића и Немање Чипранића уврштена је у програм промоције телевизијских серија, чији ансамбл чине Уликс Фехмиу, Јелена Ђокић, Никола Којо и Славко Штимац.
Поред тога, у оквиру програма обуке „Берлинале таленти“, који ове године обележава 20. рођендан, међу 200 нових учесника налазе се српски редитељи Марија Стојнић и Стефан Малешевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала