- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Експерт: Партнерство Београда и Софије у сфери гаса - стратегија САД, споразум није у нашем интересу

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Недавна посета бугарског премијера Кирила Петкова Србији нема ништа заједничко са нашим националним интересима, рекао је бугарски експерт у сфери геополитике и борбе против међународног тероризма Бојан Чуков.
Према његовим речима, такве посете се обично припремају месецима и у њима учествују поред премијера и министри, представници најважнијих институција и пословног света.
Петков је, како наводи експерт, повео само министра енергетике Александра Николова, шефа кабинета Лену Борислалову и заменика министра спољних послова Васила Георгиева, док се за припреме може рећи да су протекле по систему „сели у авион и отишли тамо у посету“.
Чуков је за радио „Фокус“ коментарисао и информацију о стварању заједничког гасног тржишта између Бугарске, Србије, Грчке и Северне Македоније истакавши да САД настоје да избаце „Гаспром“, прекину руске испоруке гаса на Балкан и замене тај гас гасом који би долазио Јужним коридором преко Азербејџана и течним гасом из грчке луке Александропулис.
Он је подсетио да је 1. фебруара у Србији почела изградња цевовода који ће повезати Србију и Бугарску а све ће финансирати ЕУ.
Бугарска влада похитала је у Београд како би постигла споразум са српском страном а при томе у Србији се за два месеца одржавају избори, указао је Чуков.
„Схватате да поред споразума о гасу, који су велика стратегија САД и Бугарске у сфери енергетике, Кирил Петков је учинио велику услугу нашем стратешком партнеру, Америци. Нисам противник тог споразума, али сам против тога да склапамо споразуме не знајући шта од тога добијамо. Штавише, друге балканске државе и земље Централне Европе у условим све веће кризе настоје да обезбеде испоруке гаса на најбољи могући начин за себе. “
Као пример, навео је мађарског премијера Виктора Орбана који је посетио Русију и постигао договор о потписивању дугорочног споразума о испорукама гаса по прилично ниским ценама.
Осврнуо се и на изјаву бугарског премијера да је Србија стратешки партнер Бугарске.
На констатацију водитељке да две земље по питању одбране имају различите оријентације, он је рекао да Београд једног дана може и да постане стратешки савезник Бугарске – ако као резултат избора земља не буде више највећи савезник Русије и постане савезник Америке.
Премијерка Србије Ана Брнабић са бугарским колегом Кирилом Петковим - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Брнабићева и Петков: Желимо заједничко енергетско тржиште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала