- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Главни руски безбедњак: Кијев се „пуном паром“ припрема за рат у Донбасу

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајински војници у близини Красноармијска у доњецком региону
Украјински војници у близини Красноармијска у доњецком региону - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Кијевске власти се припремају за рат у Донбасу, концентрисале су све борбено готове јединице Оружаних снага Украјине на линији разграничења, изјавио је директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин.

„Који им је циљ? Мислим да је циљ да униште народне републике. И све то са намером да се Русија увуче у унутрашњи украјински сукоб“, рекао је он у интервјуу за лист „Московски комсомољец“.

Према његовим речима, украјинског председника Владимира Зеленског националисти и западни покровитељи гурају у рат.

„У току је масовно пребацивање стотина тона војне технике и муниција из америчких база у Европи, из Велике Британије и Канаде. Повећава се контингент саветника и инструктора специјалних снага НАТО-а. Чак постоје информације о појави мултинационалних одреда милитаната-џихадиста“, упозорио је Наришкин.

С тим у вези, навео је да су у зону сукоба у Донбасу стигли новинари како би припремили лажне приче.
„Савет безбедности Украјине и Оружане снаге те земље припремају провокације на линији разграничења у Донбасу и њихово 'документовање' у стилу дезинформација у вези са 'Белим шлемовима' у Сирији. Контингент 'пропагадних снага за оперативно размештање' западних медија је вишеструко повећан тамо“, истакао је он.
Како је рекао, оптужбе на рачун Русије да наводно припрема инвазију на Украјину су добро изрежирана провокација. Москва нема такве планове, истакао је шеф руских обавештајаца.
„Оптужбе за агресивне планове против Украјине су неосноване. Планова за 'инвазију' није било и нема их и све што се дешава око тога је добро изрежирана провокација. Знамо њене ауторе и видимо каквим снагама и средствима наставља да се умножава ова злонамерна и веома опасна лаж“, констатовао је Наришкин.

Није у интересу народа да се пламен рата распламса

Последице сукоба, који може да се разбукта услед активности украјинских власти, биће тешке за народе Русије и Украјине, сматра он.

„Украјинске власти, које се активно залажу за војну авантуру, врло су свесне своје судбине након распиривања сукоба. Није у интересу народа Украјине и Русије да се пламен рата распламса. Последице би у сваком случају биле тешке за све“, нагласио је.

Наришкин је додао да поновно успостављање добрих односа између Русије и Украјине отежава неспособност договора кијевског режима и политичких снага које су дошле на власт током државног преврата 2014.
У исто време, конфонтацију на југоистоку земље назвао је главном претњом по Украјину.
„Једини пут за решавање тог сукоба је дипломатски. То је пут примене пакета мера за имплементацију Минских споразума“, закључио је директор.
Сукоб на истоку Украјине траје скоро осам година, а за то време је, према подацима УН, страдало преко 13.000 људи, а око 44.000 је повређено.
САД и друге земље НАТО-а подстичу напетост у Донбасу, јер испоручују Украјини наоружање и шаљу војне инструкторе. Москва је више пута позивала да се регион престане пумпати оружјем, јер то може подстаћи Кијев на војне авантуре.
Украјински тенкови на пункту Горловка, Донбас - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
„Прави државни терор“: Наришкин упоредио ситуацију у Украјини са нацистичком окупацијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала