- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како су (не)намерне грешке ЦИА скупо коштале Југославију, Ирак, Либију, Сирију и Авганистан

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаДиректор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Процене америчких специјалних служби о актуелним дешавањима у свету које се појављују у медијима су политизоване и не одражавају реалност, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин. Као пример земаља које су испаштале због Америке навео је Југославију, Ирак, Сирију и Авганистан.
„Као што пракса показује, те процене америчких специјалних служби о актуелним догађајима у свету, које доспевају у медије, политизиване су. Не одражавају реалност“, прокоментарисао је директор „одређене обавештајне податке специјалних служби САД“ које су све чешће у медијима.
С тим у вези, он је у интервјуу за лист „Московски комсомољец“ скренуо пажњу на то како је током јесени прошле године „арсенал празних оптужби почео да пресушује“ и да су европске земље почеле да доводе у питање наводну припрему руске инвазије на Украјину.

„А онда су у Сједињеним Америчким Државама изашли на видело неки строго поверљиви обавештајни подаци о томе да се Москва, можда, припрема да нападне Украјину. У њима није било, нити има икаквих чињеница. Све те методе, нажалост, нису нове“, истакао је Наришкин.

Југославија, Либија и Сирија

Према речима Наришкина, пракса показује да Америка одавно и на регуларној основи примењује „шему са освртом на неке обавештајне податке“.

Присетимо се Југославије, интервенције у Либији 2011. и Сирији 2014. године, као и Авганистана, нагласио је директор Спољнообавештајне службе Русије.

Сада се већ зна да је разлог исти – грешке америчких обавештајаца, који су подбацили у анализи снаге режима бившег авганистанског председника Ашрафа Ганија, констатовао је он.

Ирак

Шеф руских обавештајаца је навео и пример Ирака.
Он је подсетио да је у фебруару 2003. тадашњи амерички државни секретар Колин Пауел у обраћању на специјалном састанку Савета безбедности УН показао „епрувету са белим прашком као доказ да Ирак наводно поседује оружје за масовно уништење“.
„Као што је познато, то је послужило као изговор за почетак америчке агресије са познатим трагичним последицама по Ирак. То је довело до дестабилизације читавог Блиског истока, уништења економије, хаоса и смрти великог броја невиних људи“, навео је он, додајући да је на пролеће 2004. Пауел признао да се у свом извештају ослањао на податке ЦИА.
Испоставило се да су извори америчке обавештајне службе били лажни, а у бројним случајевима су намерно доводили до заблуде, нагласио је Наришкин. Ипак, епрувета је послужила као изговор да САД прекрше Повељу УН и норме међународног права, закључио је он.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РУСИЈА
„Сирија, Либија, Ирак, Југославија“: Ако Америка тражи агресоре треба да почне од себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала