- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев: Оно што тражи Москва нису предлози него напуњен револвер на столу

© Sputnik / СтрингерТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба упоредио је захтеве које је Русија изнела НАТО у погледу даљег неширења Алијансе са револвером стављеним на сто.
„Жао ми је што се над Европом други пут за мање од сто година надвила сенка агресивне ауторитарне државе која тражи прилику за реванш и да прекроји архитектуру безбедности на континенту и то ради претњама и оружјем“, рекао је Кулеба током панел-дискусије „Украјина-Француска“.
Он је додао да Украјини таква ескалација није потребна.
„У мрак конфликата све нас су вратиле активности руководства Русије“, рекао је украјински министар и додао да је Русија на украјинској граници концентрисала више од 100.000 војника без реалних разлога за тако нешто.
Ултиматуми из Кремља сад већ у виду докумената не предвиђају прихватљива решења, тврди Кулеба.
„Захтеви примити неке државе у НАТО или не, повући снаге са територије Алијансе су неприхватљиви. То није предлог за разматрање него напуњен револвер стављен на сто“, рекао је Кулеба.
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РУСИЈА
Путин: Наставићемо да тражимо правне гаранције безбедности од Америке и НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала