- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Радев: Могли бисмо да изгубимо суверенитет над ваздушним простором због Америке

CC0 / Pixabay / Амерички "Борбени соко" - Ловац познатији под службеном ознаком Ф-16.
Амерички Борбени соко - Ловац познатији под службеном ознаком Ф-16. - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Бугарски председник Румен Радев изјавио је да одлагање испорука америчких авиона Ф-16 угрожава безбедност земље. Како је објаснио, Бугарска би због тога могла да изгуби могућност да самостално чува свој ваздушни простор.
Према његовим речима, тензије између Русије, Украјине и НАТО-а представљају претњу не само за Бугарску и регион, већ и за целу Европу.
„Бугарска је део напора усмерених на смањење напетости. Сви ми морамо да радимо тако да избегнемо војни одговор на ту кризу“, сматра председник.
Како каже, главна претња националној безбедности Бугарске је занемаривање проблема Оружаних снага.
Морамо једном заувек да окончамо овакав став, истакао је Радев за „Нову“, додајући да задаци модернизације војске нису ограничени једнократним набавкама нове технике.
Истовремено, упозорио је да кашњење са испорукама америчких авиона Ф-16 угрожава безбедност Бугарске.

„Већ постоје информације да ће испоруке каснити и то прилично. То изазива забринутост ако причамо о нашим Оружаним снагама. То неће бити само тест за војску, већ ствара претњу и да би Бугарска могла да изгуби суверенитет над ваздушним простором и могућност да самостално чува свој ваздушни простор који је и простор НАТО-а“, рекао је Радев новинарима.

Председник је питање о разлозима кашњења испорука преусмерио на владу бившег премијера Бојка Борисова, која је договорила куповину ловаца 2019. године.
Министар одбране Бугарке Стефан Јањев је раније изјавио да ће ти авиони стићи у Бугарску касније него што је планирано. Он је крајем јануара известио да је војни ресор добио обавештење од произвођача „Локхид Мартин“ у којем је као разлог одлагања наведена пандемија вируса корона, као и да се то односи на све купце, а не само на Софију. Јањев је навео да је „реч о неколико месеци, а не о пет или 10 година“.
Подсетимо, Бугарска је 2019. године потписала уговор о куповини осам авиона Ф-16 у вредности од 1,26 милијарди долара. Тада је планирано да летелице буду испоручене крајем 2023. и почетком 2024. године.
Авиони Ф-16 Балтичке ваздушне полиције - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СВЕТ
Бивши министар одбране Бугарске: Мораћемо да платимо казну због авиона Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала